Petr Pavel opět selhal

před 1 měsíc 54
Prezident Petr Pavel se v pátek 15. března v Drážďanech setkal se saským premiérem Michaelem Kretschmerem. Oba politici kladně hodnotili skutečnost, že toto setkání proběhlo v den smutného 85. výročí zahájení okupace českých zemí Německem.

Domnívám se, že vzhledem k historickým okolnostem by žádný vrcholný český ústavní činitel, natož prezident republiky, neměl jezdit 15.března na oficiàlní návštěvu do Německa, které je následnickým subjektem státu, který naši zemi od 15. března 1939 do 9. května 1945 okupoval a jehož orgány a státní příslušníci zavraždili zhruba 370 000 občanů bývalého Československa a který plánoval úplnou likvidaci českého národa.

Nejde jen o symbolický akt, ale zejména o projev pokory, piety a úcty k obětem německé okupace a k pozůstalým po nich. V tento den má být prezident ČR doma se svými spoluobčany a připomínat si toto tragické a varovné výročí.

Prezident Pavel namísto toho hovořil v Německu o podpoře Ukrajiny. Hnutí SPD vyjadřuje úctu všem obětem německé okupace českých zemí a všem statečným bojovníkům proti ní.

V této souvislosti jsme v tomto i v minulém volebním období navrhli, aby byl 15.březen zařazen mezi významné dny ČR jako „Den památky obětí německé okupace českých zemí“, ale Babišova i Fialova vláda vyjádřily k tomuto návrhu negativní stanovisko a odmítaly a odmítají jej zařadit na program jednání Poslanecké sněmovny.

Přečtěte celý článek