Petr Pavel řekl, za jakých podmínek by už znovu neobhajoval svoji funkci

před 1 měsíc 35

Prezident Petr Pavel byl hostem deníku Blesk, kterému poskytl obsáhlý rozhovor. Jedním z témat, které již několikrát rezonovalo i v jeho jiných mediálních vystoupeních, byla otázka, zda by rád obhajoval svůj mandát a stal se hlavou státu i podruhé. Ani tentokrát nebyla odpověď úplně jednoznačná.

„Nejsem schopen předjímat, jaká bude situace mezinárodní, vnitropolitická, ale ani to, jaká bude situace moje zdravotní, rodinná,“ uvedl Petr Pavel. Prezident se podle svých slov aktuálně soustředí na to, jak bude vypadat jeho právě probíhající mandát. „Může dojít k tomu, že nám vyvstanou noví, silní kandidáti, kteří budou mít podporu veřejnosti,“ připustil s tím, že by se klidně mohl objevit někdo, koho by on sám rád volil.

Petr Pavel má za to, že předvolební období pozitivně prožívá pouze někdo, kdo je skutečný homo politicus. „Bral jsem to tak, že to je etapa, kterou musím projít,“ okomentoval Pavel to, zda by byl ochoten znovu absolvovat volební kampaň, během které by proti němu opět stál předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

O druhé kandidatuře Petra Pavla se spekuluje od jeho zvolení v roce 2023. V rozhovoru u příležitosti roku od inaugurace to pro Českou televizi nevyloučil. „A priori samozřejmě člověk by neměl vylučovat nic,“ odpověděl prezident na dotaz moderátora.

Důležitá bude podle něj podpora od jeho manželky. Zároveň uvedl, že četnost jeho aktivit ukazuje, že silami pro druhé funkční období nešetří. „Já se orientuji na jedno volební období,“ řekl. Jaká bude situace za čtyři roky, je podle prezidenta těžké předjímat.

V případném budoucím rozhodování o obhajobě prezidentského mandátu bude podle Pavla odpovědnost k tomu, co člověk začal, nebo i společenská poptávka stát proti riziku vzniku dojmu nepostradatelnosti, který může vycházet zevnitř nebo od okolí. Člověk musí realisticky zhodnotit, že není spasitelem, podotkl.

V lednu na setkání s občany ve Stříbře na Tachovsku Pavel naznačil, že zájem obhajovat mandát nemá. „Mám za to, že jeden pětiletý mandát, když ho člověk dělá naplno, tak je až dost,“ prohlásil prezident podle serveru Novinky.cz. Řekl také, že nemá chuť zopakovat si předvolební období.

Přečtěte celý článek