Dvě stovky novinářů podpořily nezávislost RTVS. Nepřipojili se redaktoři nejčtenějšího listu Nový Čas

před 1 měsíc 33

Zhruba dvě stovky slovenských novinářů podepsaly prohlášení na podporu nezávislosti veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS). Tu má v úmyslu ovládnout vláda premiéra Roberta Fica a změnit ji na vládní propagandistický kanál. Návrh zákona o slovenské televizi a rozhlasu připravený ministerstvem kultury čelí kritice na Slovensku i v zahraničí.

Bratislava 16:21 15. března 2024 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova RTVS

Proti navrhovaným změnám ve fungování slovenského veřejnoprávního média se postavila i samotná RTVS | Zdroj: TASR / Profimedia

„Útok na RTVS je součástí Ficova velkého útoku na všechna svobodná média. Fico a jeho vláda chtějí vládnout bez jakékoliv kontroly veřejnosti. I proto odmítají odpovídat na dotazy, i proto útočí na novináře, platí a podporují dezinformátory,“ píše se v prohlášení.

Vláda chce rozhodovat o vysílání. Takhle ale veřejnoprávní médium nefunguje, říká šéf RTVS

Číst článek

Ve zveřejněném prohlášení chybí podpisy například redaktorů nejčtenějšího listu Nový Čas. Naopak ho podepsala řada novinářů z listů Denník N a Sme jakož i z portálu Aktuality.sk, kterým Fico stejně jako nejsledovanější televizi Markíza odmítá odpovídat na dotazy a tyto redakce označuje za nepřátelská média.

Proti navrhovaným změnám ve fungování slovenského veřejnoprávního média se postavila i samotná RTVS a ve vlastním prohlášení také stovky pracovníků a spolupracovníků této stanice. Předlohu nového zákona o RTVS kritizovala rovněž slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a opoziční strany. Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, Evropská vysílací unie (EBU) a také některá zahraniční média považují chystaný nový zákon za ohrožení nezávislosti veřejnoprávních médií na Slovensku.

Slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová při obhajobě chystaných změn například tvrdila, že RTVS cenzuruje názory. Návrh jejího ministerstva počítá mimo jiné s výměnou vedení RTVS, se silnějším vlivem státu na tuto instituci nebo se zřízením nové rady pro dohled nad jejím programem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přečtěte celý článek