Piráti odmítli lidovecký návrh na zvýšení odvodů na penze bezdětným

před 1 týden 29

foto Ilustrační foto - Předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Praha - Vládní Piráti důrazně odmítli lidovecký návrh na zvýšení důchodových odvodů bezdětným. Podle nich je záměr kontroverzní, trestá lidi bez potomků a k vyšší porodnosti by nevedl. Za účinná opatření na podporu rodičů považují zajištění dostupnosti předškolní péče či flexibilních úvazků. Na síti X to uvedl šéf Pirátů a vicepremiér Ivan Bartoš. Také místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Miloš Nový (TOP 09) zmínil trestání těch, kteří děti nemají. Obává se, že by navrhované změny odvodů měly negativní rozpočtové dopady. Sdělil to ČTK. S návrhem nesouhlasí ani Starostové, uvedl člen jejich předsednictva a poslanec Viktor Vojtko.

Zaměstnanci nyní odvádějí na sociálním pojištění 7,1 procenta z hrubého výdělku. Lidovci navrhují, aby se bezdětným nad 35 let sazba zvedla na 9,1 procenta. Rodičům tří a více dětí by měla naopak klesnout na 5,1 procenta a rodičům dvou potomků na 6,1 procenta. Bezdětným do 35 let, rodičům jednoho dítěte či rodičům dospělých dětí by zůstaly odvody 7,1 procenta jako nyní.

"Razantně odmítáme návrh lidovců trestat bezdětné vyššími odvody na důchod. Jsou tisíce a tisíce lidí, kteří nemůžou mít děti, a jsou mezi námi i ti, kteří děti zkrátka mít nechtějí. Státu do tohoto výlučně osobního rozhodnutí jednotlivce nic není. Tyto kroky nejsou jen kontroverzní, ale taky nefunkční, a k vyšší porodnosti opravdu nepovedou," uvedl Bartoš. Podle něj naopak funguje zajištění dostupnosti školek a dalších služeb či flexibilní úvazky. Prospěšné by bylo "zrušení nesmyslné buzerace" s omezeným počtem hodin, které mohou děti v zařízení strávit, aby rodič nepřišel o rodičovskou.

O lidoveckém návrhu chtějí Piráti debatovat i v kabinetu. "Na vládě to samozřejmě budeme řešit a uděláme všechno pro to, aby tento nápad zůstal leda v archivu našich lidoveckých kolegů. Protože na svobodu volby se nesahá," dodal Bartoš.

Místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Miloš Nový z TOP 09 dnes ČTK sdělil, že podrobnosti k plánu lidovců zatím nezná. "Netrestal bych nikoho za to, jestli má, nebo nemá děti. Navíc v tuto chvíli nemám přesné informace o rozpočtových dopadech tohoto návrhu. Subjektivně bych se ale obával spíše dopadů negativních," sdělil ČTK Nový.

Zvedání odvodů bezdětným se nelíbí ani Starostům. "S takovým návrhem nesouhlasíme. Větší smysl dává spíše opatření typu vyšších daňových odpočtů na děti a podobně. Už současný systém totiž prvky solidarity zahrnuje. Podpora rodičů má tedy větší efektivitu již během výchovy děti," napsal ČTK Vojtko.

Přečtěte celý článek