Zemědělci opět protestují. Na silnice v Česku vyjede na 1700 kusů techniky, míní Agrární komora

před 1 měsíc 40

Na české silnice vyjede ve středu při protestech zemědělců asi 1700 kusů techniky. Nejvíce, přes 400 strojů, je nahlášeno v Jihočeském kraji, informovala mluvčí Agrární komory Barbora Pánková. Protestní jízdy se uskuteční převážně v regionech a na hranicích, do Prahy by se zemědělci podle pořadatelů s technikou organizovaně vypravit neměli. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) zopakoval, že vláda nemá pro zemědělce žádné záchranné balíčky.

Praha 8:00 20. 3. 2024(Aktualizováno: 8:37 20. 3. 2024)

Na Letenské pláni se občas někteří zastaví na parkovišti

Na české silnice dnes při protestech vyjede asi 1600 strojů, odhaduje Agrární komora (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Čeští zemědělci se ve středu připojují k evropským protestům, kterými chtějí upozornit na podle nich neřešené problémy pěstitelů a chovatelů a prohlubující se krizi v agrárním sektoru na evropské i národní úrovni.

Nevidím jediný důvod, proč by ruské obilí mělo být v Evropě jakkoliv přítomno, říká ministr Výborný

Číst článek

Protesty se konají u příležitosti jednání Evropské rady, které připadá na čtvrtek. Zapojí se do nich i zemědělci z Polska, Německa, Nizozemska či Belgie.

S technikou zemědělci podle Pánkové vyjeli někde až po 7.00. Doplnila, že dalších přibližně 200 strojů je shodně nahlášeno ve Středočeském a Olomouckém kraji. Počet lidí, kteří se do akce zapojí, Agrární komora odhaduje na zhruba 1700, uvedla. V Trutnově pak ráno farmáři podle Pánkové náměstkovi ministra zemědělství Miroslavu Skřivánkovi předají seznam svých požadavků.

Bez záchranných balíčků

„Dnešní protesty vnímám jako celoevropské,“ uvedl Výborný, který je tento týden s delegací na návštěvě Filipín a Vietnamu.

V nížinách zemědělství upadá, vysočiny jsou na vrcholu. Je to ale jen dočasné, varuje klimatolog

Číst článek

„Za mě platí, že pokud budou protesty pokračovat na národní úrovni, tak já a vláda nemáme připravené žádné další záchranné balíčky. To, co jsme měli připravené, jsme dali na stůl,“ ř doplnil s tím, že vláda letos přidá 550 milionů korun na životní pohodu zvířat či příští rok podpoří dvěma miliardami korun zaměstnanost na venkově slevami na sociálním pojištění. 

V rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál Výborný před 08.00 uvedl, že je dojednaná podpora určená zemědělským podnikům, které jsou postižené nejvíce, tedy těm malým a středním. Se zástupci farmářů Výborný podle svého vyjádření aktuálně jedná o tom, jak přesně zacílit navýšení investiční podpory na tři miliardy korun. V čem se ale neshodnou, je podle něj vrácení daně z nemovitosti na úroveň před konsolidačním balíčkem. „Kdybychom začali rozebírat konsolidační balíček, tak by to prostě nedopadlo dobře,“ řekl ministr.

Čeští zemědělci jsou podle předsedy Zemědělského svazu Martina Pýchy připraveni protestovat do konce funkčního období současné vlády.

Požadavky, které společně s dalšími oborovými organizacemi svaz nedávno předložil Výbornému, podle něj ale nemusí být splněné všechny. Je vůle domluvit se na kompromisu, řekl už dříve předseda Zemědělského svazu.

Poslední demonstrace českých zemědělců byla 7. března v Praze a podle Pánkové se jí zúčastnilo 3000 až 4000 zemědělců a 1000 zemědělských strojů.

ČTK

Přečtěte celý článek