Nenápadné jednání Pavla a Fialy na Hradě. Tiskovku nečekejte, vzkázali

před 1 týden 21

Prezident Petr Pavel v pondělí vpodvečer přijal na Pražském hradě premiéra Petra Fialu (ODS), letos se politici setkávají v tomto formátu potřetí. Diskutovat by dnes mohli například o blížící se Fialově cestě do Bílého domu, nedávném jednání na Hradě k důchodové reformě se zástupci koalice i opozice či o české iniciativě na nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu napadenou Ruskem. Tématem by mohlo být i jmenování nového českého velvyslance v Moskvě. Po jednání se neočekává vyjádření pro média.

Fiala zamíří na návštěvu Spojených států v polovině dubna, přijme ho americký prezident Joe Biden. Fiala chce v USA podle dřívějšího vyjádření mluvit o bezpečnostní či ekonomické spolupráci.

Po březnové schůzce zástupců koalice i opozice u prezidenta oznámil Pavel shodu na tom, že věk odchodu do důchodu se bude muset v budoucnu prodlužovat. ANO to následně odmítlo, Pavel si ale za svými výroky stojí a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) zpochybnil mandát k jednání zástupců opozičního hnutí na schůzce. Další setkání v tomto formátu se má uskutečnit 22. dubna.

Z peněz přislíbených pro českou iniciativu na pomoc Ukrajině lze podle ministerstva obrany nakoupit zatím zhruba půl milionu kusů dělostřelecké munice. Fiala ve středu řekl, že česká vláda na nákup vyčlenila vyšší stovky milionů korun.

Velvyslancem v Rusku je nyní Vítězslav Pivoňka, který však už měsíce pobývá v Česku. Server Lidovky.cz dříve napsal, že novým velvyslancem by se měl stát diplomat a bývalý náměstek na ministerstvu obrany Daniel Koštoval.

Pavel s Fialou se spolu setkali v polovině února, kdy podle prezidentské kanceláře jednali o ekonomickém výhledu České republiky nebo o bezpečnostní situaci na Blízkém východě a na Ukrajině. Podle Fialy se tehdy politici shodli na potřebě dodržování spojeneckých závazků v Severoatlantické alianci (NATO) a investování do bezpečnosti země. Počátkem roku spolu prezident s premiérem poobědvali i s manželkami, tehdy ale šlo spíše o společenské setkání.

Přečtěte celý článek