„Plány nepřítele zmařila naše hrdinná obrana.“ Ruské síly mají na dobytí Časiv Jaru necelý měsíc

před 3 týdny 36

Vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny Oleksandr Syrskyj při návštěvě jednoho ze sektorů fronty prohlásil, že Rusko soustřeďuje síly na prolomení ukrajinské obrany západně od Bachmutu, obsazení města Časiv Jar a vytvoření podmínek pro další postup do kramatorské aglomerace. U města Časiv Jar v Doněcké oblasti probíhají tvrdé boje od začátku letošního roku.

„Plány nepřítele zmařila hrdinná obrana našich brigád, které se zaryly do země a omezily každodenní útoky nepřítele. Skupiny nepřátelské pěchoty spoléhaly na početní převahu a různé motivační faktory – například popravy –, ale byly ničeny údery kamikadze dronů a dělostřeleckou palbou,“ popsal situaci Syrskyj podle webu Ukrajinska pravda.

„Hrozba je přitom stále aktuální vzhledem k tomu, že nejvyšší ruské vojenské vedení stanovilo pro své jednotky úkol dobýt Časiv Jar do 9. května,“ dodal s tím, že je třeba zkvalitnit výcvik, včetně psychologické složky, a také zvýšit počet víceúčelových high-tech bezpilotních systémů s vyškolenou obsluhou a snížit ruský bojový potenciál.

Časiv Jar leží asi deset kilometrů západně od Bachmutu a 50 kilometrů severně od Avdijivky, dvou měst, která Rusko dobylo loni v květnu a letos v únoru. Ruští vojáci se na oblast kolem Časiv Jaru podle ukrajinské armády zaměřují, jelikož ji považují za zásadní milník pro další postup.

Město se nachází na výšině, je výhodné pro obranu a poskytuje kontrolu nad okolím. Pokud se ho podaří ruským vojákům dobýt, budou mít možnost zahájit ofenzivu na Kosťantynivku, Družkovku, Kramatorsk a Slavjansk.

Oleksandr Syrskyj už dříve na platformě Telegram přiznal, že situace na ukrajinské východní frontě se v posledních dnech výrazně zhoršila, když Rusko po březnových prezidentských volbách zesílilo ofenzivu.

Postup Rusům podle Syrského usnadňuje teplé a suché počasí, protože tanky mohou rychleji postupovat otevřenou krajinou. „Navzdory značným ztrátám nepřítel stupňuje své úsilí nasazováním nových obrněných jednotek, což vede k občasným taktickým úspěchům,“ napsal v sobotu Syrskyj. Velitel slíbil posílit nejvíce ohrožené oblasti. Navzdory mediálním zprávám o nedostatku munice na ukrajinské straně Syrskyj napsal, že „byly doplněny zásoby bezpilotních letounů všech typů, protitankových raket a přesunuty další rezervy sil a techniky“.

„Opět se objevila otázka dosažení technické převahy nad nepřítelem v oblasti špičkových zbraní,“ dodal Syrskyj s tím, že jen to Ukrajině umožní porazit početnějšího nepřítele a vytvořit podmínky pro převzetí strategické iniciativy. „Druhým závažným problémem je zkvalitnění výcviku vojenského personálu, zejména pěších jednotek, aby mohly co nejlépe využít všech možností vojenské techniky a západních zbraní,“ uzavřel vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil.

Přečtěte celý článek