Lipavský s opoziční vůdkyní Cichanouskou otevřeli v Praze Kancelář demokratických sil Běloruska

před 1 měsíc 42

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) věří, že Kancelář demokratických sil Běloruska v Praze bude sloužit jako most mezi běloruskou, českou a evropskou občanskou společností a přispěje k podpoře běloruských demokratických sil, nezávislých médií a politických vězňů. Lipavský to uvedl na sociální síti X. Kancelář v pondělí slavnostně otevřel společně s běloruskou opoziční vůdkyní Svjatlanou Cichanouskou. Obdržel od ní vyznamenání za pomoc Bělorusům.

Otevření kanceláře se uskutečnilo bez přítomnosti médií. Cichanouská na akci Lipavskému předala Kříž dobrého sousedství, sdělil ministr na síti X. Ocenění se uděluje osobnostem, jež významně pomohly věci Bělorusů.

Šéf české diplomacie pak Cichanouskou přijal v Černínském paláci, hovořili o situaci v Bělorusku i o české podpoře demokratických sil v Bělorusku, včetně pomoci politickým vězňům a jejich rodinám.

Představitelku běloruské opozice přijal také prezident Petr Pavel. Podle vyjádření prezidentské kanceláře na síti X spolu mluvili o situaci v Bělorusku, které hraje nezanedbatelnou roli v ruské agresi proti Ukrajině, nebo o podpoře běloruské opozici. Prezident se zajímal také o osudy nespravedlivě vězněných politických aktivistů v Bělorusku.

O kanceláři, která by v Česku pomáhala běloruské opozici, hovořila Cichanouská s tehdejším prezidentem Milošem Zemanem při návštěvě Prahy v květnu 2022. Premiér Petr Fiala (ODS) záměr vytvoření kanceláře podpořil při její další návštěvě Česka v listopadu téhož roku.

Cichanouská se v pondělí setkala s předsedy obou komor Parlamentu, spolu s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) uctila na pražských Olšanských hřbitovech památku běloruských exilových prezidentů. Vystrčil při té příležitosti řekl, že Praha by se po 100 letech mohla stát sídlem běloruské exilové vlády. Ta v Československu sídlila od roku 1923.

Cichanouská je v Praze na čtyřdenní návštěvě, v sobotu se zúčastnila konference běloruské diaspory. V neděli pak na Staroměstském náměstí odhalila pamětní desku knihtiskaři Františku Skorinovi, který žil v Praze v 16. století.

Cestu Cichanouské od rozhodnutí kandidovat na prezidentku namísto vězněného manžela po nucený exil v Litvě zachytil dokument, jehož promítání vpodvečer zorganizoval v kině Lucerna festival Jeden svět. Film zachytil prodemokratickou kampaň, která mobilizovala tisíce lidí. Ti vyšli do ulic a požadovali změnu. Snímek ukazuje i policejní zásahy proti nim, formování běloruské vlády v exilu a s ním i zpevnění role Cichanouské na světové politické scéně. Vedle záběrů ze zákulisí její advokátní práce dostaly prostor i osobní výpovědi političky, v nichž se střídají momenty beznaděje s pocity hrdosti a lidské sounáležitosti, popsali film organizátoři festivalu.

Přečtěte celý článek