Po dlouhé nemoci zemřel poslanec za SPD Jaroslav Bašta. Bylo mu 75 let

před 3 týdny 51

Ve věku pětasedmdesáti let zemřel v noci na pondělí poslanec za SPD a neúspěšný prezidentský kandidát Jaroslav Bašta. Oznámil to předseda poslaneckého klubu hnutí Radim Fiala, zprávu potvrdila také mluvčí SPD Barbora Šťastná. Bašta už více než rok kvůli vážným zdravotním problémům a hospitalizaci nedocházel do poslanecké sněmovny, o jeho stavu se však příliš nevědělo.

„Jaroslav Bašta zemřel. Upřímnou soustrast rodině,“ napsal před pondělní devátou hodinou na sociální síti šéf poslaneckého klubu hnutí SPD Radim Fiala. „Jaroslav Bašta nás opustil. Upřímnou soustrast jeho rodině. Naše myšlenky jsou s vámi v této těžké chvíli,“ zveřejnila také moravskoslezská SPD.

„Odešel člověk pevných zásad a jeden z posledních aktivních politiků předlistopadového disentu. Hodný, slušný a noblesní člověk, který toho pro SPD, Českou republiku i její občany mnoho udělal. Čest jeho památce,“ známila pak mluvčí SPD Barbora Šťastná.

Podle informací z konce loňského května byl Bašta v nemocnici ve vážném stavu, zhruba od poloviny května se ze schůzí poslanecké sněmovny omlouval ze zdravotních důvodů.

Poslancem SPD byl Bašta od roku 2021, v roce 1996 byl zvolen poslancem za ČSSD. Řadu let působil jako český velvyslanec v Rusku a na Ukrajině. Byl také ministrem bez portfeje ve vládě Miloše Zemana.

Bašta v minulosti patřil k předním politikům sociální demokracie. Ze strany odešel v březnu 2019, ve stejném roce vstoupil do hnutí Bezpečnost, odpovědnost, solidarita (BOS), za které neúspěšně kandidoval do Evropského parlamentu a jehož se na podzim 2020 stal předsedou. V roce 2021 vstoupil do SPD.

V loňské volbě prezidenta republiky Bašta kandidoval s podpisy 20 poslanců klubu hnutí SPD. Mezi osmičkou kandidátů byl nejstarší. V prvním kole skončil na pátém místě, když získal 4,45 procenta hlasů, a do druhého kola volby tak nepostoupil.

Zatím posledním poslancem, který zemřel během svého mandátu, byl v březnu 2021 poslanec ODS Jiří Ventruba, jenž byl hospitalizován s těžkým průběhem covidu-19. Baštu by měl ve Sněmovně nahradit správní ředitel chvaletické elektrárny Marcel Dlask.

Přečtěte celý článek