Po opravě mobilu v EU se prodlouží záruka o rok. Výrobci nesmějí blokovat použité součástky

před 2 měsíce 115

EU dospěla k prozatímní dohodě na zpřísnění regulace týkající se práva na opravu. Největším přínosem nově schválené legislativy je povinnost prodejců prodloužit zákonem stanovenou záruční dobu o 12 měsíců. A to za předpokladu, že oprava telefonu proběhla v době trvání záruky. Členské státy budou moci tuto dobu ještě lokálně prodloužit. A to znamená, že když se telefon pokazí těsně před uplynutím záruční doby, čeká vás ještě minimálně další rok, v rámci nějž bude jeho funkčnost „krytá“ prodlouženou záruční dobou.

Klepněte pro větší obrázek
Potká váš telefon záruční oprava v průběhu standardní dvouleté záruky? Pokud ano, záruka se podle nových pravidel automaticky prodlouží o 12 měsíců

Výrobci telefonů budou muset poskytnout detaily o náhradních součástkách na svých webových stránkách, a současně je poskytnout i různé úrovni servisních středisek, a to za „rozumnou“ cenu. EU novou regulací současně nařizuje, že výrobci nezávislým servisům nesmí zakazovat využití použitých součástek nebo dílů vytisknutých na 3D tiskárně. EU tak primárně vysílá do světa signál, že u produktů různého zaměření je za každou cenu důležitá oprava, nikoliv skartace a výměna nefunkčního, ale opravitelného, zařízení za nový kus.

Preferovaný způsob provedení servisního úkonu je však na samotných uživatelích. A ti mohou v určitých případech i nadále zvolit výměnu zařízení za nové. Podle nařízení EU musí výrobci provádět opravy v rozumném čase a za rozumnou cenu, pojem „rozumný“ však zatím nemá žádné další vysvětlení. Nová regulace zavádí standardizovaný formulář o opravách s platností 30 dní, který cílí zejména na malé servisy. Bude uživatelům k dispozici bezplatně, servisy si však mohou i nadále účtovat poplatky za jakékoliv diagnostické služby.

EU navíc zpřístupní online platformu pro opravy, která bude sdružovat všechny servisy v EU, resp. v jednotlivých členských zemích. Nová pravidla začnou formálně platit tehdy, jakmile je formálně přijme za své Evropská komise a Europarlament. Přesný termín tedy zatím není znám.

Zdroj: Europa

Přečtěte celý článek