Církev rozšíří vyšetřování vlivného kněze, který radil i papežům. Desítky žen ho viní ze sexuálního zneužívání

před 2 měsíce 59

Horizont ČT24: Vyšetřování kněze Marka Rupnika (zdroj: ČT24)

Katolická církev rozšiřuje vyšetřování slovinského kněze Marka Rupnika. Dříve respektovaný duchovní a vlivný umělec, který utvářel moderní výtvarný styl katolické církve ve službách papežů, je obviňován ze sexuálního zneužívání a duševního nátlaku. Stálo ho to už členství v jezuitském řádu i postavení ve Vatikánu. Přitom ale nadále pracuje ve Slovinsku jako kněz.

Údajná nečinnost církve nedávno přiměla ženy, které se považují za Rupnikovy oběti, vystoupit osobně pod vlastními jmény na tiskové konferenci ve Vatikánu. „Je nám smutno z toho, že (církevní) instituce místo toho, aby využily naše zkušenosti k přehodnocení způsobu, jakým se takové případy řeší, se dál zahalují do mlčení,“ prohlásila bývalá řádová sestra Mirjam Kovačová.

Ta patří mezi celkem dvacítku lidí, převážně žen, které vůči Rupnikovi v minulosti vznesly vážná obvinění. Podle nich měl kněz a jezuita zneužívat svého výsadního postavení, včetně toho, aby si vynutil sex.

„Ve skutečnosti to bylo velmi vážné zneužívání, v jehož důsledku jsem mimo jiné přišla o panenství, a byla jsem nucena k různým typům intimních styků. Přičemž znechucení, které ve mně (Rupnikovy) požadavky vyvolávaly, bylo zjevné,“ uvedla další z obětí, bývalá řádová sestra Gloria Brancianiová.

Systematické zneužívání mělo začít ve Slovinsku již na konci osmdesátých let v tehdy nově založené ženské řeholní komunitě Loyola. Její vedení přitom údajně stížnosti na Rupnika, který zde působil jako hlavní duchovní správce, opakovaně ignorovalo.

Vatikán Loyolu veřejně a oficiálně se sexuálním zneužíváním nespojoval. V říjnu loňského roku ale rozhodl o jejím uzavření. Pouhé čtyři měsíce před tím – po vlastním vyšetřování – oznámil zástupce Tovaryšstva Ježíšova v Římě, že Rupnik musí opustit jezuitský řád.

Kauza je pro celou církev velmi citlivá, Rupnik totiž měl blízko k řadě klíčových postav Vatikánu, kde se ujal řízení vlivného kulturního centra Aletti. Mezi jeho známé patřil třeba český kardinál Tomáš Špidlík, ale i sám papež Jan Pavel II., který mu zadával ty nejdůležitější práce. Rupnik se uplatnil na více než dvou stech církevních stavbách po celém světě. Jeho styl nakonec adoptoval i papež František. Rukopis slovinského výtvarníka nesla řada oficiálních akcí na začátku jeho pontifikátu.

Vatikánské Dicasterium pro nauku víry až v lednu 2022 došlo k závěru, že se na jednání Marka Rupnika může vztahovat církevní právo. Případný proces byl však krátce nato vyloučen s odvoláním na možné promlčení, a to nedlouho po schůzce Rupnika přímo s papežem. V létě 2023 se pak Rupnik vrátil do Slovinska. Koperská diecéze, kde působí, nedávno potvrdila, že její nový kněz tady dál poskytuje duchovní vedení a uděluje svátosti.

Přečtěte celý článek