Po zákazu pěstování máku v Afghánistánu roste strach z umělých drog

před 1 měsíc 46

foto Policista v Afghánistánu ničí pole máku určeného pro výrobu opia. Ilustrační foto.  

Paříž/Kábul - Islamistické hnutí Tálibán před dvěma lety po opětovném převzetí moci v Afghánistánu krom mnoha jiných změn zakázalo pěstování máku. Afghánistán přitom do té doby patřil k největším světovým producentům opia, které se z máku vyrábí. Výpadek dodávek na drogový trh teď ve Francii budí stále větší obavy z dopadů syntetických opioidů na zdraví jejich uživatelů, píše agentura AFP.

Mezi nelegálními opioidy je u Evropanů nejpopulárnější heroin. V roce 2021 ho úřady zabavily na 9,5 tuny. Afghánský zákaz pěstování máku z dubna 2022 vedl k poklesu dostupnosti drogy a místy i k jejímu nedostatku.

"Po vyčerpání zásob by navyklí uživatelé této drogy mohli začít vyhledávat syntetické opioidy, jako jsou fentanyl a fentanyloidy, nitazeny a prostředky pro opiátovou substituční léčbu (metadon, subutex)," předpokládají policisté z francouzské protidrogové centrály OFAST.

V roce 2021 členské státy Evropské unie zaznamenaly 140 úmrtí spojených s užíváním fentanylu, uvádí Evropské monitorovací centrum pro drogy a závislosti (EMCDDA). Centrum upozorňuje, že číslo je pravděpodobně podhodnocené. Přesto je stále velmi vzdálené tisícům úmrtí po požití fentanylu, k nimž každoročně dochází ve Spojených státech.

Fentanyl se do Francie nejčastěji dostane z USA nebo z Nizozemska, jeho objemy jsou ale zatím poměrně omezené. Droga se totiž vyrábí z léků, které nejsou v Evropě tak běžně předepisované jako v USA. V Evropě jsou oblíbenější než deriváty fentanylu opioidy, které mají vysoký obsah benzimidazolu.

Francie v loňském roce zaznamenala dvě povážlivé série úmrtí spojených s fentanylem. Na jaře se v okolí města Montpellier několik lidí předávkovalo po požití látky, která byla vydávaná za heroin, ale nebyla jím. V červnu se na ostrově Réunion celkem 13 lidí otrávilo po pouhých několika potaženích z ubalených cigaret. Tři lidé zemřeli, šest jich skončilo na jednotce intenzivní péče.

"Někteří z pacientů uvedli, že intoxikace začala po dvou šlucích vykouřeného tabáku. Došlo k náhlé asfyxii, protože tyto látky mají přímý účinek na mozková dýchací centra a člověk pak není schopen dýchat," uvedli zdravotníci na ostrově Réunion.

Čína je předním výrobcem chemických látek potřebných k výrobě syntetických opioidů, které se dostávají na francouzský trh. Syntetické drogy se pak vyrábějí na místní úrovni v průmyslových laboratořích, zejména v Nizozemsku. Ve Francii zatím žádná taková laboratoř podle francouzských celníků není.

Mezi vyčerpáním zásob základní suroviny, tedy makového latexu, a vyčerpáním hotového heroinu, je podle úřadů jistá časová prodleva. Francouzské úřady se tak snaží bojovat proti nově se objevujícím syntetickým opiodiům a zároveň sledovat varovné signály, aby se předešlo úmrtím z předávkování, píše AFP.

Syntetické drogy, včetně syntetických opioidů, se vyskytují také v České republice, uvádí ve své loňské zprávě Úřad vlády ČR. Od roku 2009 bylo v celé EU identifikováno celkem 74 druhů syntetických opiodiů. V Česku se jeden z nich, fentanyl, objevuje ve formě náplastí používaných proti bolesti. Společnost Podané ruce eviduje jednotky případů jejich používání jako drogy, přesto už došlo i k předávkování. Po použití náplasti s obsahem fentanylu loni zemřela žena ze Zlínska.

Přečtěte celý článek