Počasí na houby je ideální, potvrdili mykologové. Přeje i podzimním druhům

před 3 týdny 32

Sbírání hub není jen podzimní záležitostí. Zkušení houbaři na ně často vyrážejí i v jarních měsících. Při letošním počasí, kdy se po rekordně teplé zimě přihlásilo velmi brzy jaro, mohou lidé narazit nejen na druhy, které se obvykle objevují až na přelomu května a dubna, ale i na typicky podzimní. Třeba hřiby.

Korálovec bukový, slizečka porcelánová či hřib kovář. I tyto typicky podzimní houby mohou lidé v těchto dnech sbírat při svých procházkách do přírody. „Ta se nám trošku zbláznila. I proto můžeme na tyto houby narazit. Kolega dokonce nedávno přinesl i hřib borový,“ uvedla mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové.

Méně zkušeným houbařům může skončit v košíku i chráněný druh:

Do lesa na houby si s sebou zabalte i atlas, nebo použijte mobilní. Sbírání chráněných hub totiž může vyjít pěkně draho. Hrozí pokuty.

Houbaři by měli být opatrní, za sběr chráněných hub hrozí pokuty. Až milionové

Mezi zmíněnými raritami podle ní rostou i typicky jarní houby. „Tedy kačenky a smrže, například šedočerný. Začínají růst už i čirůvky májovky. Lidé mohou také narazit na různé druhy klouzků, například zrnitý, ale také na čirůvky dvoubarevné, fialové či májovky,“ uvedla Tejklová.

Dodala, že většina vyjmenovaných druhů se ovšem obvykle objevuje až na přelomu dubna a května.

Pozor na jedovaté houby

Z hub brzkého jara lze potkat i takzvanou „houbovou sněženku“ - ohnivce. „To je jedna z prvních jarních hub vůbec, většinou se jedná o ohnivec rakouský. Ohnivce rostou většinou od ledna do března,“ přiblížil zvláštní červenooranžovou miskovitou houbu táborský mykolog Pavel Špinar.

Doplnil, že ohnivec není jedlý, ale je to výborná léčivka. Stačí ho jen usušit a rozemlít na prášek. Používá se na zastavení krvácení po říznutí či škrábnutí.

Mykoložka Tejklová v posledních letech pozoruje, že na jarní sběr hub vyráží stále více lidí. Nemusí přitom za nimi do hlubokého lesa.

„Na jaře narazíme na houby nejčastěji na okraji lesa, který je více prohřátý. Když budou mít lidé štěstí, mohou na ně narazit i v parcích či místech, kde je velmi řídký porost stromů,“ doplnila.

Sběr hřibu žlutomasého má svá ale. Jaké jsou nevýhody „babek“?

Houbaři v lesích na Žďársku najdou různé druhy hub

Sbíráte oblíbené babky i vy? Často bývají prolezlé plísní, varuje mykoložka

Pozor však na jedovaté houby. Objevují se totiž nejen muchomůrky, ale také ucháč obecný.

„Na ten sice v lese lidé nenarazí, ale může se objevit na mulčovací kůře na zahradě, tedy v místech, kde většinou lidé čekají smrže. Roste také jedovatá závojenka jarní, kterou by si mohli lidé splést se závojenkou podtrnkou,“ dodala mykoložka.

Neznámé houby nesbírejte 

I při jarním sběru hub proto podle ní platí osvědčené pravidlo - pokud si člověk není s určením jistý, raději by houbu neměl sbírat. Lepší je ji nechat na místě.

Přečtěte celý článek