Výsměch a arogance, kritizují zemědělci vládu. Tímto stylem ničeho nedosáhnete, řekl Výborný

před 1 měsíc 56

Jeden ze zemědělců složil během čtvrtečních protestů před budovou Úřadu vlády a na tramvajové koleje hromadu hnoje. „Myslím, že protest byl velice kultivovaný. A ta hromádka hnoje, která tam byla vysypaná? Šlo o demonstraci toho, za co nějakým způsobem protestujeme,“ uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS viceprezident Agrární komory ČR Jiří Milek.

K TÉMATU: Polští farmáři při protestech pálili pneumatiky i vlajky EU. Po střetech s policií jsou ranění

Podle Koutného už ani nejde postupovat jinak. „Nás kritizují kvůli hromádce hnoje. Není to ale trošku arogance předsedy vlády Petra Fialy, když řekne, že máme pěkné traktory, tak co bychom chtěli? To přece není dobře,“ sdělil Koutný. Podotkl, že zemědělské protesty budou pravděpodobně pokračovat. „V podstatě už je datum. Bavíme se o tom, že se opět uskuteční v celorepublikovém měřítku,“ uvedl Koutný. Přesný termín ale říct nechtěl.

Ministr Výborný zdůraznil, že nemá rád jednání formou ultimát a vydírání. „My jako vláda jsme od jednacího stolu neodešli. Je právo každého protestovat, ale pokud má pan Koutný představu, že když tam bude šest hromad hnoje, tak že něco získá, mohu ho ubezpečit, že opravdu nezíská,“ sdělil Výborný.

Koutný následně opět zmínil aroganci a opřel se do premiéra Fialy. „Ještě se bude posmívat, že mají pěkné traktory. Proč on si nekoupil starou škodovku 120? Má ‚bavoráka‘. To je přece arogance moci,“ kritizoval. „Garantuji, že tímhle stylem vystupování, jaké tady předvádíte, nedosáhnete vůbec ničeho,“ reagoval Výborný.

Zemědělci chtěli ve čtvrtek protestní jízdou s traktory po Praze a demonstrací před Strakovou akademií vyjádřit nesouhlas s dosavadními kroky vlády. Od vlády požadují mimo jiné podporu zaměstnanosti na venkově, nekrácení podpory pro životní pohodu zvířat a vrácení zdanění půdy na úroveň před konsolidačním balíčkem, případně nedanění evropské provozní dotace. Podle odhadu Agrární komory přijeli do Prahy tři až čtyři tisíce zemědělců a tisíc kusů zemědělské techniky.

Přečtěte celý článek