Počet obchodů zapojených do potravinové sbírky stoupá, je jich přes 2100

před 2 týdny 33

foto Jarní kolo Sbírky potravin, kterou organizuje Česká federace potravinových bank ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu, 13. dubna 2024, Praha.

Praha - Počet obchodů, které se zapojují do potravinové sbírky, každý rok roste. Do letošní jarní sbírky se přihlásil rekordní počet prodejen, asi o 50 více než loni na podzim, řekl novinářům prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. Lidé mohou dnes koupit a darovat zboží na pomoc potřebným ve více než 2100 obchodech po celé zemi. Potravinové banky mají nyní nedostatek trvanlivých potravin, řekl předseda České federace potravinových bank Aleš Slavíček. Organizátoři letos také vyzvali k darování jídla a potřeb pro samoživitele v nouzi a jejich děti.

"Počet zapojených obchodů každý rok roste, teď máme 2100 obchodů, což je rekordní číslo, asi o 50 víc než loni na podzim, ale zhruba o 500 prodejen víc než ještě před pár lety. Je to jenom díky tomu, že se sbírkou pomáhá čím dál tím víc dobrovolníků, kteří oslovují zákazníky, vybírají potraviny," řekl Prouza.

"V loňském roce jsme zahájili projekt výdejny, kde jsme v podstatě podpořili za první půlrok ve 199 městech nových 25.000 lidí, kteří to opravdu potřebovali," řekl Slavíček. Polovina z těchto lidí jsou podle něj rodiče samoživitelé a jejich děti. "Proto bychom chtěli tuto sbírku věnovat právě těmto lidem," řekl.

Slavíček předpokládá, že se zapojí podobně dobrovolníků jako na podzim, kdy jich bylo 5000. Rádi by měli dobrovolníky ve všech obchodech. "V tuto chvíli máme obsazených polovinu těch obchodů," řekl.

Část svého nákupu mohou lidé odevzdat dobrovolníkům ve všech zapojených obchodních řetězcích, například v obchodech Albert, Billa, COOP, dm drogerie markt, Globus, Kaufland, Lidl, Makro, Penny, Rossmann a Tesco. Seznam prodejen je na webu sbírky. Přispět lze i on-line nákupem, a to od 9. do 23. dubna.

Letos je 12. ročník sbírky, za 11 let jejího trvání se podařilo vybrat 4860 tun potravin, což odpovídá téměř deseti milionům porcí jídla. Potravinové banky s obchodními řetězci zajistily loni pomoc pro 400.000 lidí v nouzi, meziročně o třetinu více. Za jarní a podzimní kolo potravinové sbírky se v roce 2023 vybralo dohromady 1213 tun zboží, což bylo zatím nejvíce. Sbírku potravin organizují Česká federace potravinových bank, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR, Asociace společenské odpovědnosti, Raben Logistics Czech a partneři z neziskového sektoru.

Vybrané zboží dostanou potravinové banky, odkud se část rozváží potřebným lidem a se zbylými zásobami hospodaří banky tak, aby jim vystačily alespoň půl roku do dalšího kola sbírky. Dvakrát ročně konaná sbírka potravin tvoří zhruba deset procent objemu zboží v těchto bankách. Velkou část získávají z obchodních řetězců, které mají od roku 2018 povinnost darovat neupotřebitelné potraviny. Zbylé jídlo mohou charitám darovat i restaurace.

Přečtěte celý článek