Počet obětí výbuchu v italské elektrárně stoupl na pět. 15 000 lidí protestovalo za lepší pracovní podmínky

před 3 týdny 35

Počet potvrzených obětí úterního výbuchu ve vodní elektrárně nedaleko italské Boloně se zvýšil na pět. Pátrací tým ve čtvrtek nalezl dvě další těla, píše agentura ANSA. Pátrá se po dalších dvou pohřešovaných, kteří jsou ale zřejmě také po smrti. Hledání těl a jejich vyzvedávání komplikují náročné podmínky v elektrárně, kterou mimo jiné zaplavila po výbuchu voda. Příčina neštěstí zatím není známá.

Řím 17:16 11. dubna 2024

Počet obětí výbuchu v italské elektrárně stoupl na pět

Počet obětí výbuchu v italské elektrárně stoupl na pět | Foto: IPA/ABACA | Zdroj: Reuters

Ve vodní elektrárně v hrázi nádrže Suviana, která se nachází v Apeninách nedaleko Boloně, v úterý nastal výbuch následovaný požárem. Na místě pracovali zaměstnanci provozovatele elektrárny z polostátní skupiny Enel a pracovníci z firem, které prováděly údržbu.

Dronový útok poškodil elektrárnu v Novočerkassku na jihozápadě Ruska, způsobil požár

Číst článek

Pátrání po obětech a možných přeživších začalo krátce po výbuchu v úterý odpoledne. Práci však ztěžuje náročné prostředí elektrárny. Neštěstí se stalo několik podlaží pod úrovní země a problémem je také znečištěná voda, která elektrárnu zaplavila.

V Boloni se ve čtvrtek konal protest a stávka namířená proti špatným pracovním podmínkám. Lidé požadovali rovněž větší bezpečnost na pracovištích. Na hlavním náměstí před chrámem svatého Petronia se shromáždilo podle organizátorů 15 000 lidí.

K zajištění větší bezpečnosti na pracovištích vyzvali starosta Boloně Matteo Lepore či šéf kraje Emilia-Romagna Stefano Bonaccini, oba ze středolevicové Demokratické strany, která je na celostátní úrovni nyní v opozici.

Oba politici rovněž vyzvali koncern Enel, který je pod státní kontrolou, aby spolupracoval s vyšetřovateli na objasnění příčin neštěstí. „Jsme lidé, ne stroje - bezpečnost není nákladem či luxusem, ale povinností,“ řekl boloňský arcibiskup kardinál Matteo Zuppi.

Externí firmy

Příčiny neštěstí začala vyšetřovat prokuratura, která se mimo jiné zaměří na zadávání zakázek externím firmám. Oznámil to ve čtvrtek šéf prokuratury v Boloni Giuseppe Amato. Podle něj vyšetřovatelé budou mimo jiné prověřovat, zda externí firmy dodržovaly všechna bezpečnostní nařízení.

Dvě exploze u Solejmáního hrobu zabily 103 lidí. Připomínali si čtvrté výročí úmrtí íránského generála

Číst článek

Zaměstnanci energetické společnosti Enel ve čtvrtek na demonstraci kritizovali zadávání zakázek externím firmám, které sleduje pouze parametr nejnižší ceny. „Tak se cítíme v nebezpečí my i kolegové z firem, které dostaly zakázku,“ řekl zaměstnanec Enelu Gianmarco Cimatti deníku La Repubblica. Kritizoval také snižování počtu zaměstnanců energetického koncernu, které podle něj zvýšilo zátěž pro lidi, kteří ve firmě dále pracují.

Italské odborové svazy dlouhodobě kritizují vysoký počet smrtelných pracovních úrazů, který je podle nich způsobený častým nedodržováním předpisů firmami i nedostatečným vymáháním zákonných povinností státními orgány. Podle státní pracovní pojišťovny Inail loni zemřelo při práci 1041 lidí. V údaji jsou započítáni i lidé, kteří zemřeli na cestě do práce a z ní. Těch bylo v loňském roce 242.

ČTK

Přečtěte celý článek