Podívali se, co je v nejoblíbenější mouce Čechů. Hrozné věci se našly, tohle už nikdy nekupujte

před 1 měsíc 61

Ještě, že tu máme Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci a že funguje tak, jak funguje. Tedy velmi dobře a aktivně. Představte si, že by nám tu takový úřad scházel, případně nevykonával svou činnost tak, jak má. Vůbec bychom nepřišli na nešvary výrobců potravin a obchodníků, které na nás dnes a denně zkouší.

Tohle je velký přešlap

Přinejmenším pocitově je situace stále horší, jelikož nálezy SZPI z poslední doby jsou skutečně závažné. Mnohdy jde o to, že prodávané potraviny jsou vyloženě závadné a nemají v regálech co dělat. Ukazuje se však, že se výrobci snaží zákazníky také šidit, což je obzvlášť zavrženíhodná praktika.

Teď se to provalilo u jednoho z nejoblíbenějších produktů vůbec. A sice špaldové mouky Bonavita. Jak se ukázalo, v mouce z velké části chyběla špalda a šlo pouze o setou pšenici. Výrobek tedy jednoznačně spotřebitele klamal.

Rozbor v akreditované laboratoři SZPI v Praze ve výrobku potvrdil podíl pšenice seté, a to v množství 31 gramů (g) na 100 g z celkové hmotnosti. Podle informací na obalu potraviny se přitom mělo jednat o špaldou mouku, tedy výhradně ze pšenice špaldy,” uvedla SZPI ve svém hlášení.

Ať to pořádně pokutují

Jak je vidno, nejde zrovna o malý podíl, který byl nahrazený levnější alternativou. Lidé si tak za velké peníze kupují špaldovou mouku, aby nakonec dostali naprosto obyčejnou. To je naprosto nepřípustné a mělo by se to tvrdě pokutovat.

Čtěte také: Okamžitě vyhoďte tohle maso z Alberta. Prodávalo se ve velkém, ale kdo si ho dá na talíř, ten to pořádně slízne

Kontrola se týkala pouze šarže s datem minimální trvanlivosti 10. června 2024, avšak je otázkou, zda u tohoto výrobce nejde o běžnou praxi. Lze očekávat, že se SZPI na jeho produkci zaměří více, takže buď bude muset své standardy vylepšit, případně se brzy dozvíme o dalších přešlapech.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek