Podle nového zákona budou společnosti muset odhalit veškerá data použitá pro trénink AI modelů

před 3 týdny 38

Adam Schiff představil návrh zákona v době rostoucích právních sporů o tom, zda hlavní společnosti využívající AI neoprávněně využívají autorská díla.

V úterý byl v americkém Kongresu představen návrh zákona, jehož cílem je donutit společnosti využívající umělou inteligenci (AI) k odhalení autorských materiálů použitých pro tvorbu jejich generativních AI modelů. Tento legislativní krok přidává do rostoucího seznamu pokusů zákonodárců, mediálních domů a umělců určit, jak AI firmy využívají kreativní díla jako skladby, vizuální umění, knihy a filmy pro trénink svého softwaru – a zda tyto společnosti nelegálně staví své nástroje na autorských dílech.

Uvedení „Generative AI Copyright Disclosure Act“

Kongresman za Demokraty z Kalifornie, Adam Schiff, představil Generative AI Copyright Disclosure Act. Tento návrh by vyžadoval, aby AI společnosti před uvedením nových generativních AI systémů, které vytvářejí texty, obrázky, hudbu nebo videa na základě uživatelských pokynů, předložily jakákoli autorská díla ve svých tréninkových datasetech Registrátoru autorských práv. Společnosti budou muset tyto dokumenty podat alespoň 30 dní před veřejným spuštěním svých AI nástrojů nebo čelit finanční sankci. Tyto datasety zahrnují miliardy řádků textu a obrázků nebo miliony hodin hudby a filmů, které byly použity pro trénink velkých AI modelů, jako je například GPT-4, Gemini nebo Claude 3.

„AI má potenciál radikálně změnit naši ekonomiku, politický systém a každodenní život. Musíme vyvážit obrovský potenciál umělé inteligence s nutností etických směrnic a ochran,“ uvedl Schiff ve svém prohlášení.

Nelegální využívání dat

Otázka, zda velké společnosti v oblasti umělé inteligence v hodnotě miliard dolarů nelegálně využívají autorská díla, se stále více stává předmětem soudních sporů a vládního vyšetřování. Návrh zákona Schiffa by nezakazoval AI trénovat na autorských materiálech, ale uvalil by na společnosti značnou povinnost uvést rozsáhlý seznam děl, které používají k vytvoření nástrojů jako ChatGPT – data, která jsou obvykle držena v soukromí.

Návrh zákona Schiffa, který byl poprvé zveřejněný Billboardem, získal podporu mnoha organizací zábavního průmyslu a odborů, včetně Recording Industry Association of America, Professional Photographers of America, Directors Guild of America a Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists.

„Vše, co je generováno AI, pochází nakonec od lidského kreativního zdroje. Proto musí být chráněn lidský kreativní obsah – intelektuální vlastnictví,“ řekl Duncan Crabtree-Ireland, národní výkonný ředitel a hlavní vyjednavač SAG-AFTRA.

Obsah obrázku kruh, umění, Symetrie, Fraktální umění

Popis byl vytvořen automaticky

Obrázek 1 – DALL-E 3: Digitální datová pečeť

Nadcházející soudní války

Významné společnosti v oblasti umělé inteligence, jako je OpenAI, čelí žalobám za údajné používání autorských děl k vytvoření nástrojů jako ChatGPT. Jak Sarah Silverman, tak New York Times podaly proti startupu žaloby za porušení autorských práv. OpenAI, jak uvedl Washington Post, za poslední rok najalo řadu významných právníků, poněvadž se chystá čelit více než desítce velkých soudních sporů.

OpenAI a další společnosti v oblasti umělé inteligence popřely jakékoli pochybení a tvrdí, že jejich používání autorských materiálů spadá do rozsahu spravedlivého užití, právní doktríny, která umožňuje určité nelicencované použití autorských materiálů za určitých podmínek. Právní strategie představuje zásadní zkoušku autorského práva, a výsledek může ohrozit živobytí umělců nebo finanční základy OpenAI. Ve svém podání britskému vládnímu výboru dříve tento rok právníci OpenAI tvrdili, že „z právního hlediska autorské právo netrestá trénink.“ OpenAI také uvedla, že bez přístupu k autorským dílům by jejich nástroje přestaly fungovat.

S rozšiřováním schopností nástrojů generativní AI se také zaměstnanci zábavního průmyslu začali stavět proti technologii a jejímu potenciálnímu ohrožení práv umělců. Minulý týden skupina více než 200 významných hudebních umělců vydala otevřený dopis volající po větší ochraně proti AI a požadující, aby společnosti nevyvíjely nástroje, které by mohly oslabit nebo nahradit hudebníky a skladatele.

Shrnutí

  • Nová legislativa v USA by nutila společnosti odhalit díla použité k trénování jejich modelů umělé inteligence.
  • Cílem je ochránit autorská práva a zajistit umělcům spravedlivé odměny.
  • Firmy by musely před uvedením AI na trh zveřejnit seznam využitých děl (text, obrázky, hudba, video).
  • Spor o férové užití autorských děl v umělé inteligenci pokračuje – umělci žádají ochranu, firmy se brání.

Zdroj

  • Guardian News and Media. (2024, April 9). New bill would force AI companies to reveal use of copyrighted art. The Guardian. https://www.theguardian.com/technology/2024/apr/09/artificial-intelligence-bill-copyright-art?ref=futuretools.io

Článek Podle nového zákona budou společnosti muset odhalit veškerá data použitá pro trénink AI modelů se nejdříve objevil na Ainovinky.cz.

Přečtěte celý článek