Podoba stejnopohlavních svazků zdaleka není jistá. Senátoři mají několik možností

před 2 týdny 32

Senát má tento týden projednávat novelu upravující partnerství stejnopohlavních párů. Přiznává jim většinu práv, jaká mají v manželství muž a žena. To, jak návrh nakonec dopadne, ale není jisté. Zatímco někteří senátoři jsou pro přijetí novely beze změn ve standardním procesu, jiní chtějí novelu přijmout bez podrobné debaty nebo předkládání úprav. Někteří také prosazují změny v její podobě.

Sněmovnou na konci února prošel po dlouhých debatách pozměňovací návrh, který umožní stejnopohlavním párům uzavřít svazek zvaný partnerství s možností přiosvojit si biologického potomka partnera.

Novela má být účinná od příštího roku, od kdy by stejnopohlavní páry také už nemohly vstupovat do nynějšího registrovaného partnerství. Registrovaní nemají nyní podle zákona třeba společné jmění a po ztrátě partnera či partnerky nemají nárok na vdovecký či vdovský důchod, což má novela napravit.

Na senátních výborech novelu představil poslanec Josef Bernard (STAN). Přiznal, že by byl pro, aby se senát návrhem vůbec nezabýval. „Na rovinu říkám, že dohoda na této podobě je křehká. Každá komplikace znamená to, že bude ohrožen,“ řekl.

To je ochotna část senátorů podpořit, velkou šanci má tato cesta i podle senátorky Adély Šípové (Piráti). Někteří to ale vidí jinak a v novele vidí „několik chyb“ a chtějí se o ní proto na půdě senátu bavit.

Jak může senát postupovat

  • Senátoři mohou novelu schválit ve znění postoupeném sněmovnou. Pak půjde na podpis prezidentovi.
  • Mohou si odhlasovat, že se novelou nebudou zabývat. V tom případě půjde také na podpis k prezidentovi.
  • Senátoři mohou navrhnout pozměňovací návrhy. Ty by potom museli odhlasovat i poslanci – pokud bude prostá většina pro, návrh bude platit. Pokud ne, bude sněmovna znovu hlasovat o původním znění zákona. Pro jeho schválení bude potřeba 101 poslanců.
  • Senát může zákon zamítnout. Potom by se vrátil do sněmovny, kde ho musí poslanci schválit minimálně 101 hlasy.

Deník FORUM 24 oslovil senátory s dotazem, zda podpoří novelu ve znění postoupeném poslaneckou sněmovnou. Z 81 senátorů odpovědělo celkem 35 a jejich reakce a názory se výrazně liší.

Pro schválení

Většina senátorů uvedla, že podpoří podobu novely ve znění, které schválila poslanecká sněmovna. Někteří by byli ochotni podpořit i větší rozšíření práv stejnopohlavních párů, ale uvědomují si, že to není průchozí. „Ano, podpořím, i když jsem pro úplné srovnání práv a povinností, které tato novela nepředpokládá. Ale nemám reálnou možnost to změnit,“ sdělil senátor Marek Hilšer (MHS).

„Podpořím zákon ve znění, které přijala sněmovna. Stejně jsem hlasovala i dnes (ve středu, pozn. red.) na ústavně právním výboru. Nebudu hlasovat pro žádné pozměňovací návrhy, protože by to znamenalo vrácení zákona sněmovně. Ta se obtížně shodla na křehkém kompromisu a nic jiného tam neprojde. Dle vyjádření pana poslance Bernarda není ani jisté, že by zákon při opětovném projednávání sněmovna vůbec schválila. Kdyby ne, vše by tzv. padlo pod stůl a nebylo by nic,“ upozornila senátorka Miroslava Němcová (ODS).

„Ano, podpořím. Ať už se bude jednat o podporu přímou hlasováním pro přijetí ve znění postoupeném poslaneckou sněmovnou, nebo o podporu nepřímou, o které se nyní také v senátu velmi diskutuje a jedná, a to formou podpory návrhu, aby se senát nezabýval tímto senátním tiskem,“ uvedl senátor Miroslav Balatka.

„Pokud by takové hlasování prošlo a senát by se tiskem na jednání pléna tzv. „nezabýval“, bude to znamenat, že zákon nabyde platnosti a účinnosti tak, jak byl přijat v poslanecké sněmovně. Pro mne osobně je přijaté znění v PS kompromisní. Podpořil bych raději varianty více nakloněné k původnímu návrhu tzv. manželství pro všechny, ale je zřejmé, že takový návrh by nebyl v současné době průchozí a vnímám současné znění z PS v tuto chvíli jako maximum možného,“ dodal.

Podobně to vidí i senátor Jan Holásek. „Ze všech variant diskutovaných v poslanecké sněmovně bych nejraději podpořil variantu dva, tedy stejný obsah a odlišné názvy manželství a partnerství. S ohledem na vývoj projednávání v poslanecké sněmovně a stanovisko navrhovatelů, kteří na jednání ústavně-právního výboru senátu důrazně argumentovali pro přijetí návrhu zákona ve znění postoupeném poslaneckou sněmovnou, budu hlasovat takovým způsobem, aby nakonec začal platit návrh zákona alespoň ve znění, ve kterém byl postoupen do senátu poslaneckou sněmovnou,“ odpověděl na dotaz redakce.

Proti

Někteří senátoři ale mají o novele pochybnosti a podle svých slov v ní vidí „několik chyb“. K těm patří například Pavel Fischer, Ondřej Feber (ANO) nebo Daniela Kovářová.

„Mám za to, že jeden z posledních pilířů společenských a kulturních hodnot, klasická rodina, má být tímto návrhem zákona narušen. Vztah mezi jedinci stejného pohlaví považuji za skutečnost, kterou moderní společnost přijímá, ale nejsem zastáncem jejího postavení na stejnou úroveň jako svazku muže a ženy, ze kterého přichází na svět děti a který má přirozené a tradiční zákonitosti. Registrované partnerství je pro mě dostačujícím řešením a nebudu hlasovat pro zákon v žádné jeho variantě,“ uvedl Feber.

„V novele občanského zákoníku, o níž jedná senát, vidím několik chyb. Asi není divu – návrh neprošel řádným připomínkovým řízením, byl totiž podán jako poslanecký návrh. Přestože se začínají objevovat hlasy, že by se senát snad neměl zákonem ani zabývat, takový návrh nepodpořím, protože ho nepovažuji moudrý. Naopak budu hlasovat pro to, aby senát o návrhu měl možnost řádně jednat. Bude mě při tomto jednání zajímat především ochrana dětí. V zákoně totiž vidím nedostatky, které by se snad mohlo podařit v rozpravě odstranit,“ vysvětlil Fischer.

„Verze schválená poslaneckou sněmovnou je legislativně vadná a v praxi bude vyvolávat pochybnosti a odlišné výklady, čehož jsem si jako rodinná advokátka velmi dobře vědoma. V senátě je ve hře řada pozměňovacích návrhů, takže jednoznačně odpovědět ano či ne v tuto chvíli nejsem schopna. V žádném případě nepodpořím větší liberalizaci ani změnu definice manželství jako svazku muže a ženy,“ prohlásila Kovářová.

Pozměňovací návrhy

Na různé možné úpravy novely, kterými by se mohl senát zabývat, upozornila Šípová. „Pokud půjde návrh do podrobné rozpravy, máme připravený pozměňovací návrh, který narovná práva párů v plném rozsahu, tedy včetně práv mezi partnery a ve vztahu k dětem. Taková varianta je právně čistá a důstojná,“ odkázala na návrh, který předkládá spolu s Lukášem Wagenknechtem (Piráti). Návrh je připravena podpořit například také Hana Kordová Marvanová. Je ale nepravděpodobné, že by tato verze prošla poté, co senátoři smetli ze stolu Istanbulskou úmluvu.

„Současně je ve hře také návrh senátora Hraby, který je naprosto nepřijatelný a dokonce zakazuje ženám v partnerství umělé otěhotnění. Nepřijatelný je i návrh senátorky Chalánkové, která navrhuje pokutovat ženy, které do rodného listu neuvedou muže, který souhlasil s asistovanou reprodukcí. Oba tyto návrhy vnímám jako homofobní a současně protiústavní. Tedy ve hře je více procesních návrhů, přičemž vůbec není jisté, zda by při senátní vratce do sněmovny poslanci setrvali na svých postojích a neshodili celou novelu pod stůl. Zejména pokud jde o poslance ANO a poslance ODS a KDU-ČSL to není jisté, protože někteří se nechali slyšet, že nevěděli, o čem vlastně hlasovali,“ popsala Šípová.

Zdeněk Hraba na dotaz deníku FORUM 24 řekl, že by hlasoval jen pro svou verzi. „Stejná práva a povinnosti partnerů, jak vyplývají z důvodové zprávy z návrhu, který přišel z poslanecké sněmovny, bych podpořil. Problém návrhu ale je, že text právní normy neodpovídá důvodové zprávě a umožňuje minimálně dvojí právní výklad, včetně aktivistického se společnými adopcemi. Připravil jsem pozměňovací návrh, který text právní normy upravuje do souladu s důvodovou zprávou. Pro jiný než takto opravený text právní normy hlasovat nebudu,“ uvedl Hraba.

Přečtěte celý článek