Pohádka o tom, jak princ vysvobodil krásku z chemičky, končí. A teď přijde něco velkého

před 1 týden 28

GLOSA / Pohádka o tom, jak bohatý princ, udatný bojovník z družiny StB, vysvobodil z chemičky krásnou princeznu, končí. Andrej Babiš se rozchází s manželkou Monikou. Nebo Monika se rozchází s Andrejem. Jak to doopravdy je, není jasné. Je to překvapení? Není. Stejně jako fakt, že zpráva má sloužit jako zakrývací manévr toho, že se hnutí ANO vykašlalo na jednání o důchodové reformě.

Tato pohádka asi ani jinak skončit nemohla. Navenek to vypadalo, že zatímco paní Monika si ráda užívá života s kamarádkami a kamarády, jejímu manželovi je lépe v byznysu a politice. Rád se chlubí tím, kolik hodin denně pracuje, s oblibou se prezentoval i jako mikromanažer a byl nejen díky tomu tak trochu k smíchu.

O tom, že v tomto vztahu není asi všechno úplně v pořádku, byly se spekulovalo vždy, když se objevily fotografie, jak paní Monika skotačí s kamarády v moři nebo na večírku. Legendární potom jsou její fotografie se zahradníkem Ivanem Šablatúrou.

Vztah asi příliš neposilovaly ani lži pana Andreje o tom, že odejde z politiky, že nebude kandidovat na předsedu, že se nebude ucházet o post prezidenta a potom znovu, že odejde z politiky. Neodešel, kandidoval, neodešel. A ještě k tomu několikrát prohrál volby. A to je pro člověka typu Babiš nejtragičtější tragédie. Jak se tyto prohry a lži promítaly do situace doma, to vědí jen ti dva. Monika Babišová ale několikrát veřejně sdělila, že by byla ráda, kdyby její manžel v politice vůbec nebyl.

Jednou z prvních věcí, kterou média začala řešit po ohlášeném rozchodu, byl vliv Moniky Babišové na Agrofert a další firmy. Ten je formálně značný. Formálně. Monika spíše než jako výkonný člen orgánů firem sloužila jako bílý kůň, aby Babiš s odřenýma ušima dodržel zákony a nařízení. Je zcela úsměvné jen pomyslet na to, že by pedseda hnutí ANO se svým týmem právníků neměl vše několikrát pojištěné tak, aby Monika dostala po rozchodu jen to, co jí chce Babiš dát.

Babiš se v minulosti svěřil, že moc nečte. A to je chyba. Protože kdyby si přečetl Kmotra, což je dílo, které by ho vzhledem k okolnostem mohlo zajímat, přečetl by si i známý citát Vita Corleone: „Muž, který netráví čas se svou rodinou, nemůže být nikdy skutečným mužem.“

Ale dost smutku. Čo bolo, to bolo. Podívejme se dopředu. Co náš čeká? Bude to něco velkého. Love story. Rok a půl do veledůležitých voleb. Andrej Babiš bude pravděpodobně lovcem. Bude prožívat novou velkou lásku. Zatímco vláda bude řešit nápravu zdecimovaných veřejných rozpočtů, válku na Ukrajině atd., Babiš bude titulní stránky bulváru plnit fotografiemi s novou láskou. Čekají nás krásné měsíce plné lásky, která nemá nic společného s volbami a byznysem. Vůbec.

Přečtěte celý článek