Pohlreich, Kraus nebo ředitel ČEZ. Známé tváře lákají na lukrativní investici. Pokud je poslechnete, přijdete o veškeré úspory

před 2 měsíce 82

Zdá se, že nejrůznější organizované skupiny pokoušející se vylákat z lidí jejich peníze, případně rovnou přístupové údaje k účtům, postoupily na novou úroveň. Už nějakou dobu zneužívají známých tváří českých celebrit v nejrůznějších oborech, aby vzbudily zdání důvěryhodnosti.

Je to velmi hodnověrné

Na internetu se tak objevují reklamy, ve kterých vystupují například Jan Kraus, Zdeněk Pohlreich nebo třeba ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš. Ve všech případech jde o neoprávněné využití jejich jména, proti němuž se tito a další lidé pokoušejí bránit, avšak obvykle toho příliš nezmohou.

Reklamy spočívají v tom, že lákají na možnost rychlého a velkého zbohatnutí. Mají různé podoby. Například zaznívají slova “Museli smazat video, ve kterém Zdeněk Pohlreich prozradil, jak vydělat” apod.

Po prokliknutí se ocitnete obvykle na stránce, která se tváří jako nějaký novinový článek, který poskytuje informace o tom, jak má dotyčná zázračná metoda na zbohatnutí fungovat. Používají se už ale také videa, ve kterých jsou dotyční umělou inteligencí zmanipulovaní tak, že to jakoby rovnou říkají svými ústy. Když se na video ale zaměříte podrobněji, možná zjistíte, že se ústa protagonistů hýbou poněkud zvláštně, případně že jejich intonace není úplně správná. Často to ale stačí, aby lidé naletěli.

Přijdete o všechno

Existuje přitom několik způsobů, jak můžete přijít o peníze. Ten nejčastější spočívá v tom, že podvodníkům skočíte na lep, vyplníte své údaje a oni se vám následně telefonicky ozvou s tím, jak máte investovat. Obvykle jde o pochybné kryptoprojekty, kde si můžete být jisti tím, že co do nich vložíte, to už nikdy neuvidíte.

Čtěte také: Češi najednou s hrůzou zjišťují, jak je finanční poradci odrbali. Mnozí mají v roce 2024 po veškerých úsporách

V některých případech se z vás ale mohou rovnou pokusit vylákat přihlašovací údaje k vašemu účtu a potom se vás pokusit zmanipulovat k potvrzování transakcí. Takto vám mohou vyluxovat veškeré úspory, které už vám nikdo nevrátí. Podobných případů byla celá řada.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek