Pokrok umělé inteligence překonává lidské schopnosti ve většině výkonnostních kritériích

před 1 týden 46

Představte si poslední dva roky rozvoje umělé inteligence jako celek. AI se tak rychle vyrovnává lidem v mnoha oblastech, že přichází čas hledat nové testy. Právě z toho důvodu Stanfordova univerzita a její Institut pro humanocentrickou umělou inteligenci (HAI) nedávno zveřejnili sedmou roční zprávu indexu AI, kterou sestavil tým akademických a průmyslových expertů.

Hlavní obsah zprávy

Tato edice zprávy je bohatší než předchozí a odráží rychlý vývoj AI a její rostoucí význam v našich každodenních životech. Zpráva zkoumá vše od oblastí, kde je AI nejvíce využívána, po obavy různých zemí ze ztráty pracovních míst kvůli AI. Jedním z nejvýraznějších zjištění je výkonnost AI ve srovnání s lidskými schopnostmi.

AI je čím dál tím inteligentnější a tato inteligence neustále akceleruje. A to až natolik že mnoho stávajících měřítek se stává zastaralými. Kvůli tomu vědci v oblasti počítačové vědy usilovně vyvíjejí nová, náročnější měřítka pro posouzení inteligence jednotlivých programů. AI jsou tak dobré v absolvování testů, že nyní potřebujeme vytvářet testy nové – ne kvůli měření kompetencí, ale pro identifikování oblastí, kde se lidská a umělá inteligence stále od sebe liší.

Skok ze 6,9 % vyřešených problémů na 84,3 %

Jak ukazují nejnovější testy reprezentované téměř vertikální linií, AI již překonala řadu lidských výkonnostních měřítek. Nelze si přitom nepovšimnout s jakou nemalou rychlostí byl vývoj v oblasti AI za poslední dobu dosažen.

Obsah obrázku text, snímek obrazovky, řada/pruh, Vykreslený graf

Popis byl vytvořen automaticky

Obrázek 1 – Porovnání vývoje a schopností AI

Nová zpráva AI Index zmiňuje, že v roce 2023 AI stále bojovala s komplexními kognitivními úkoly, jako je řešení pokročilých matematických problémů a vizuální zdravý rozum. Výkon na matematických datech, souboru 12 500 náročných soutěžních matematických problémů, se dramaticky zlepšil za dva roky od jeho zavedení. Zatímco v roce 2021 dokázaly AI systémy vyřešit pouze 6,9 % problémů, v roce 2023 model založený na GPT-4 vyřešil až 84,3 %. Pro ujasnění, to je téměř 1200% nárůst za pouhé dva roky. Lidský standard je přitom stanoven na 90 %.

Nemysleta si ale, že zde mluvíme o průměrném lidském zastoupení, nýbržo lidech, kteří dokáží řešit testové otázky tohoto typu:

Obrázek 2 – Příklad otázky z matematiky položené umělé inteligenci.

Takto vypadá situace s pokročilou matematikou v roce 2024, a to jsme stále ještě na samém počátku éry umělé inteligence. Pokud jde potom o vizuální zdravý rozum (VCR), zpráva zjistila, že mezi lety 2022 až 2023 došlo k nárůstu o 7,93 %, až na 81,60, kde lidský standard je 85.

Budoucnost AI

Tento výpis AI Index Reportu končí koncem roku 2023 – což byl neuvěřitelně bouřlivý rok zrychlení AI a skutečně divoká jízda. Ve skutečnosti jediný rok bláznivější než 2023 byl rok 2024, ve kterém jsme viděli – mimo jiné – vydání kataklyzmatických vývojů jako jsou Suno, Sora, Google Genie, Claude 3, Channel 1 a Devin.

Každý z těchto produktů, a několik dalších, má potenciál zcela zásadně změnit celá průmyslová odvětví. A nad tím vší visí v pozadí tajemné zjevení GPT-5, které by mohlo celý svět kompletně převrátit naruby.

Shrnutí

  • AI rychle překonává lidské schopnosti ve více oblastech a vyžaduje nové testy k posouzení jejích schopností. AI se zlepšila v řešení matematických problémů z 6,9 % v roce 2021 na 84,3 % v roce 2023, zatímco lidský standard je 90 %.
  • V roce 2023 AI stále bojovala s komplexními úkoly, ale zlepšila se v matematických problémech a vizuálním zdravém rozumu, kde dosáhla 81,60 %, přičemž lidský standard je 85 %.
  • Přes značný pokrok zůstávají oblasti, ve kterých mají lidé nad AI výhodu.
  • Zpráva AI Index poukazuje na rostoucí důležitost AI a její dopady na společnost a průmysl, reflektujíc na rychlé technologické inovace a jejich implikace.

Zdroj

  • McClure, P. (2024, April 19). Ai now surpasses humans in almost all performance benchmarks. New Atlas. https://newatlas.com/technology/ai-index-report-global-impact/?ref=futuretools.io 

Článek Pokrok umělé inteligence překonává lidské schopnosti ve většině výkonnostních kritériích se nejdříve objevil na Ainovinky.cz.

Přečtěte celý článek