Pokud by Česko platilo eurem, inflace mohla vylétnout až ke 30 procentům. Estonsko je jedním z příkladů, že Evropská centrální b...

před 3 týdny 32
Pokud by Česko platilo eurem, inflace mohla vylétnout až ke 30 procentům. Estonsko je jedním z příkladů, že Evropská centrální banka inflaci podcenila více než Česká národní banka. Uvedl to ekonom Lukáš Kovanda. Hnutí SPD na rozdíl prezidenta Petra Pavla a Fialovy vlády euro jako škodlivou měnu naprosto odmítá. Občané mají mít podle nás právo o přijetí, nebo nepřijetí eura rozhodnout v referendu!

Ekonom Kovanda připomněl, Evropská centrální banka držela svoji sazbu v záporu ještě, když už inflace v Estonsku převyšovala 20 %, protože ECB totiž dlouho mylně považovala inflaci za přechodný důsledek covidu, jenž v podstatě odezní sám od sebe. Ale ČNB začala úrokovou míru zvedat o zhruba rok dříve než ECB. ČNB tedy lépe a dříve než ECB vyhodnotila, že inflace není přechodný jev, jenž odezní sám od sebe, a že je třeba s ním důsledně bojovat.

„I právě díky včasnému zásahu se česká inflace zastavila pod úrovní 20 %, zatímco ta estonská vystřelila na 25 %. Pokud by s českou inflací bojovala ECB, a ne ČNB, lze se důvodně domnívat, že inflace v ČR bude kulminovat v pásmu 25 až 30 %,“ uvedl Kovanda.

„Ano, inflace v Česku nebyla nic hezkého. Ale s eurem - a tedy s bojem s českou inflací v podání ECB - by byla ještě o dost ošklivější,“ připomíná Kovanda.

Hnutí SPD na rozdíl prezidenta Petra Pavla a Fialovy vlády euro jako škodlivou měnu naprosto odmítá. Odmítáme se stát členem dluhové unie a nést odpovědnost za zadlužené státy eurozóny. Přijetí eura má několik zásadních nevýhod. Eurozóna není optimální měnová zóna, jednotlivé ekonomiky jsou příliš odlišné na to, aby mohla fungovat jedna měna. Co vyhovuje Němcům, nevyhovuje Řekům. Pro Řeky je například euro příliš silnou měnou. Dříve prostě při svých problémech devalvovali. Teď se musí zadlužovat a vše se u nich velmi zdražuje. Jsou v pasti.

Úrokové sazby a měnový kurs jsou významné nástroje, jak reagovat na ekonomické výkyvy. V přijetí eura by také naše národní banka ztratila významné pravomoci v dohledu nad bankami. Podstatné též je, že přijetím eura bychom museli ručit za krachující státy eurozóny. Odmítám platit dluhy za Řeky, Španěly, Italy a dnes i Francouze!

Proto se musíme jasně postavit proti přijetí eura a nesmíme ho přijmout NIKDY! Jinak ztrátou vlastní měny ztratíme jeden z posledních významných nástrojů, jak rozhodovat o své ekonomice a o své zemi…

Přečtěte celý článek