Pokud se vrátíme do vlády, na důchody bude, máme řešení, řekl Babiš

před 1 týden 24

Hnutí ANO chce v případě úspěchu v následujících sněmovních volbách zavést nový pilíř, v němž by mohli lidé zhodnotit své úspory. Peníze by podle jeho předsedy Andreje Babiše šly na důchody. Řekl to ve čtvrteční online debatě Deníku. 

Nový pilíř garantovaný státem chce hnutí ANO zavést v rámci diskutované a chystané důchodové reformy. Občané by tam podle jeho předsedy Andreje Babiše mohli zhodnotit své úspory. Ve čtvrteční pravidelné online debatě Deníku Babiš uvedl, že pokud se hnutí po příštích sněmovních volbách v roce 2025 vrátí do vlády, peníze na důchody budou.

„Vymysleli jsme pilíř, zdroj. Není to druhý pilíř (druhý pilíř v minulosti zavedla vláda Petra Nečase, později ho zrušila vláda Bohuslava Sobotky, v níž byli i ministři za hnutí ANO - pozn. red.). Je to pilíř, kde by si občané České republiky mohli zhodnotit svoje úspory,“ zdůraznil Babiš.

A jaký má na důchodovu reformu názor premiér Petr Fiala. Porovnejte si jeho a Babišovo vyjádření:

Český premiér Petr Fiala.

Důchodová reforma? Pro dohodu s opozicí děláme hodně, řekl premiér Fiala

Šéf opozičního hnutí ANO podotkl, že dnes jsou úspory obyvatelstva 3,5 tisíce miliard korun a zadlužení je 3,2 tisíce miliard. „Stát platí úroky cizím investorům, kteří si kupují naše dluhopisy. Místo toho by to mohli dělat naši občané,“ poznamenal.

Zástupci ANO už dříve prezentovali, že v rámci nového pilíře by si lidé mohli ukládat peníze a za garance státu zároveň spolufinancovat strategické investice státu typu nových jaderných bloků nebo vysokorychlostních tratí.

O čem byla řeč v debatě Deníku s Andrejem Babišem:

  • o zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu 
  • o aktuálním deficitu důchodového systému 
  • o odmítnutí účasti na schůzce, kterou inicioval prezident
  • o migračním paktu, který by měl platit od roku 2026
  • o americké pomoci pro Ukrajinu, která se brání ruské agresi
  • o Babišově rozchodu s manželkou Monikou Babišovou

Moderátorka Kateřina Perknerová upozornila, že politici něco dělat musí, neboť deficit takzvaného důchodového účtu je přes sedmdesát miliard korun. Připomněla, že prezidentův ekonomický poradce Vladimír Bezděk v České televizi uvedl, že když se v důchodové reformě nezačne nic dělat už teď, v roce 2050 bude roční deficit kolem 230 miliard korun.

Lídr opozice reagoval, že politici ODS či TOP 09 podobně strašili už v roce 2010. „My jsme přišli do vlády v roce 2014, kdy byl deficit důchodového účtu minus 48 miliard. V roce 2018 a 2019 jsme měli přebytkový důchodový účet. A v roce 2021 jsme se blížili nule,“ poznamenal Babiš.

Havlíček chtěl změnu zápisu

Vyjádřil se i ke schůzce k důchodové reformě u prezidenta Petra Pavla, která se konala 28. března. Moderátorka připomněla, že Bezděk v zápisu z tehdejšího jednání uvedl: „Zástupci hnutí ANO nezpochybnili nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. Nicméně, nesouhlasí s konkrétním navrženým způsobem jejího provedení, takzvaný nekonečný princip. Preferují spíše postupný způsob s vždy stanoveným stropem na dané období.“

Poslanec a šéf hnutí ANO Andrej Babiš

V Kremlu byli Nečas a Kalousek, já byl v CIA, řekl Andrej Babiš

Co vše již zaznělo v živých debatách se šéfem hnutí ANO? Články a záznamy najdete ZDE.

Jak dodala, potvrdilo to dvanáct z patnácti tehdejších účastníků schůzky. Tedy všichni, vyjma tří zástupců hnutí ANO. Babiš reagoval, že úředník z Pražského hradu Němec rozeslal zápis 2. dubna, přičemž ještě týž den první místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček poprosil o změnu ve smyslu, že zástupci hnutí ANO a ministerstvo práce a sociálních věcí se neshodli ani na způsobu, ani na nezbytnosti zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu.

Úředník na to podle Babiše následující den odpověděl, že nepovažuje za nutné ani vhodné zápis měnit, že jde o interní dokument (Hrad později uvedl, že dokument musel zveřejnit na základě novinářských žádostí opírajících se o zákon o svobodném přístupu k informacím - pozn. red.), který byl poskytnut výhradně účastníkům jednání. A že na začátku příští schůzky budou mít obě strany možnost se k němu vyjádřit a vyjasnit si neshody (na další plánované schůzce ANO odmítlo účast - pozn. red.).

Přečtěte celý článek