Pokud si někdo myslí, že se Putin na Ukrajině zastaví, pak vás ujišťuji, že ne, řekl prezident Joe Biden

před 1 měsíc 46

Ve svém třetím výročním projevu o stavu unie, který je zároveň jeho posledním před listopadovými prezidentskými volbami, se americký prezident Joe Biden výrazně věnoval situaci na Ukrajině. Právě tímto tématem svůj projev zahájil a neváhal v něm srovnat Putinovu válku proti Ukrajině s dobou, kdy Evropu z velké části dobyl Adolf Hitler.

„V lednu 1941 přišel do Kongresu prezident Franklin Roosevelt, aby promluvil k národu. Hitler byl na pochodu. V Evropě zuřila válka. Cílem prezidenta Roosevelta bylo probudit Kongres a dát americkému lidu vědět, že jde o mimořádný okamžik. Svoboda a demokracie byly ve světě pod útokem,“ zahájil svůj projev americký prezident, který dále řekl, že nyní svět i USA zažívají bezprecedentní okamžiky.

„Mým dnešním cílem je probudit současný Kongres a varovat americký lid, že jsou mimořádné časy. Od dob prezidenta Lincolna a občanské války nebyly svoboda a demokracie zde ve Spojených státech zasaženy tak tvrdě jako nyní,“ obrátil se do historie Joe Biden a zdůraznil, že v současné době je demokracie pod přímým ohrožením nejen v USA, ale i ve světě.

„V zahraničí je Putin na pochodu, napadá Ukrajinu a působí zkázu po celé Evropě i mimo ni. Pokud si někdo v této místnosti myslí, že se Putin na Ukrajině zastaví, pak vás ujišťuji, že nepřestane,“ zdůraznil prezident Biden to, co si myslí mnoho demokratických politiků napříč celým světem.

„Ale Ukrajina může zastavit Putina, pokud podpoříme Ukrajinu a poskytneme zbraně, které potřebuje k obraně. To je vše, co Ukrajina požaduje. Nežádá americké vojáky,“ apeloval na kongresmany šéf Bílého domu.

„Ve skutečnosti na Ukrajině nejsou žádní američtí vojáci. A jsem odhodlán to tak i udržet,“ zdůraznil prezident, aby bylo jasné, že se v žádném případě nechystá přesun amerických vojáků na Ukrajinu.

Pak se obrátil přímo k republikánům. „Nyní však pomoc Ukrajině blokují ti, kteří chtějí, abychom se vzdálili našemu vedoucímu postavení ve světě. Není to tak dlouho, co republikánský prezident Ronald Reagan zahřměl ,Pane Gorbačove, zbourejte tuto zeď!´ Nyní můj předchůdce, bývalý republikánský prezident, říká Putinovi ,Dělej si sakra, co chceš,´“ zdůraznil obrovské rozdíly mezi republikánskými prezidenty Ronaldem Reaganem, díky němuž padla železná opona, a Donaldem Trumpem, který usiluje o znovuzvolení. „Je to k vzteku. Je to nebezpečné. Je to nepřijatelné,“ připomněl republikánům, že Trump toto vyjádření skutečně řekl, když se „klaněl ruskému vůdci“.

Biden také připomněl, že USA jsou jednou ze zakládajících zemí NATO, tedy vojenské aliance demokracií, která vznikla za účelem zabránit válce a udržet ve světě mír. „Dnes jsme udělali NATO silnější než kdy jindy. Minulý rok jsme přivítali Finsko do aliance a dnes ráno Švédsko oficiálně vstoupilo do NATO a jeho premiér je zde dnes večer. Pane premiére, vítejte v NATO, nejmocnější vojenské alianci, jakou kdy svět poznal,“ přivítal vstup Švédska do NATO americký prezident.

„Zdůrazňuji Kongresu. Musíme se postavit Putinovi,“ řekl Joe Biden a vyslovil se, aby mu kongresmani poslali „dvoustranný návrh zákona o národní bezpečnosti“, který by Ukrajině poskytl více než 60 miliard dolarů.

„Historie se dívá. Pokud nyní Spojené státy odejdou, vystaví Ukrajinu riziku,“ prohlásil americký prezident a vyslovil obavu, že Evropa je ohrožena a s ní i celý svobodný svět.

„Můj vzkaz prezidentu Putinovi je jednoduchý. Neodejdeme. Nebudeme se klanět. nebudu se klanět,“ zakončil část věnovanou Ukrajině Joe Biden.

Přečtěte celý článek