Policie hlídá Liptovský Mikuláš před medvědem. Už jednou zaútočil a zranil pět lidí v centru města

před 1 měsíc 43

Události: Útok medvěda v Liptovském Mikuláši (zdroj: ČT24)

Na Slovensku se stále nepovedlo vystopovat a zneškodnit medvěda, který v neděli po poledni napadl lidi v centru Liptovského Mikuláše. Město vyhlásilo mimořádnou situaci. Okolí střeží šest policejních hlídek vybavených přístroji pro noční vidění a drony s termovizí. V terénu budou i v noci.

Hnědý medvěd klame tělem – není pomalý. Vyvine rychlost kolem padesáti kilometrů v hodině. V neděli v Liptovském Mikuláši to naplno ukázal. Zranil pět osob. Jeden člověk dokonce málem přišel o oko, když mu tlapou drápnul několik centimetrů od oka. Už není čas řešit synantropní medvědy plašením,“ řekl poslanec a předseda výboru pro zemědělství a životní prostředí Rudolf Huliak.

Lidé se musí cítit bezpečně

Na potřebě změnit přístup se na krizovém jednání u primátora shodli hlasití zastánci odstřelu s ochránci. „Poskytneme všechny dostupné prostředky, ať už technické vybavení, nebo lidské zdroje, na to, aby se lidé v regionu cítili bezpečně,“ řekl generální ředitel Státní ochrany přírody Štefan Kysel.

Obavy obyvatel jsou pochopitelné. Šelma otevřeně útočila v obytné čtvrti s obchody a školami, než utekla do lesa. Jen o dva dny dřív jiný střet s medvědem v Nízkých Tatrách skončil tragédií.

Huliak mluví o tom, že medvěd se v Nízkých Tatrách nechoval tak, že by byl vyrušený nebo jiným způsobem zaskočený ve svém prostředí. „Medvěd evidentně zaútočil, způsobil smrt turistky pádem ze skály, následně ji táhl padesát metrů.“ Odehnali ho až policisté a záchranáři.

Ministerstvo chce medvědům snížit ochranu

Podle odhadů žije na Slovensku asi 1200 medvědů hnědých. Jsou přísně chránění a nemají přirozené nepřátele. Někteří ale ztratili plachost.

Ministerstvo životního prostředí chce přesunout medvědy do nižší kategorie ochrany – a umožnit tak jejich kontrolovaný odstřel. Pokud s návrhem neuspěje ještě teď v březnu na unijní radě, předloží ho podle ministra v dubnu přímo vládě. „Šelmy by tak bylo možné regulovat ve vnějších katastrech obcí nebo poblíž turistických stezek a chodníků,“ dodává zpravodaj ČT na Slovensku Jan Šilhan.

„Nebude se tam už hrát na to, zda je problémový, či neproblémový. Jednoduše když se medvěd dostane do kontaktu, tak lovec ho bude moci odstranit,“ řekl státní tajemník ministerstva životního prostředí Filip Kuffa.

Pět v neděli napadených lidí má lehká zranění. Nikdo nemusel zůstat v nemocnici. Město jedná o tom, jak je odškodnit.

Přečtěte celý článek