Policie narušila konferenci konzervativců v Bruselu. Měl tam vystoupit Orbán

před 2 týdny 23

Plánovanou dvoudenní konferenci konzervativních a nacionalistických osobností v Bruselu v úterý hned v úvodu narušila policie poté, co akci nařídil ukončit starosta příslušné městské části. Uvedl, že krajní pravice zde není vítaná, informoval deník Le Soir.

Na akci nazvané „konference národního konzervatismu“ měl ve středu vystoupit maďarský premiér Vitkor Orbán. Mezi pozvanými byli také někdejší kandidát na prezidenta Francie Eric Zemmour nebo jeden ze strůjců brexitu Nigel Farage. Ten podle zpravodajky bulvárního listu The Sun Martiny Betové právě řečnil, když do dějiště akce v bruselské části Saint-Josse-ten-Noode dorazila policie.

Místní starosta Emir Kir uvedl, že vydal nařízení, které konferenci zakázalo v zájmu „veřejné bezpečnosti“. „V Saint-Josse krajní pravice není vítaná,“ napsal na sociální síti X liberální politik.

Setkání euroskeptických osobností se konalo za zavřenými dveřmi ve společenském centru Claridge poté, co dva jiné podniky akci odmítly hostit, píše Le Soir. V lokalitě poblíž sídel institucí Evropské unie plánovali na podvečer demonstraci levicové skupiny. Policie podle webu Politico dorazila přibližně dvě hodiny po začátku konference.

„Je to vskutku jako výjev z podřadné diktatury,“ reagoval na zákaz akce jeden z organizátorů Frank Füredi. „Řekli majiteli, že když se to neukončí, odpojí je od elektřiny,“ dodal.

Zpravodajka deníku The Washington Post Emily Rauhalaová poznamenala, že ústředním tématem úvodních projevů na zrušené konferenci bylo to, jak jsou podle účastníků konzervativci umlčováni. „Zvěsti o tom, že přichází policie, v davu vyvolaly jisté vzrušení,“ napsala.

Přečtěte celý článek