Policie obvinila v Sydney pět teenagerů z terorismu. Jeden z nich pobodal kněze

před 1 týden 27

Ve středu pozatýkal protiteroristický tým na jihozápadě Sydney během rozsáhlé operace sedm teenagerů. Zhruba 400 členů policie Nového Jižního Walesu a australské federální policie provedlo celkem 13 domovních prohlídek na několika předměstích Sydney, napsala agentura AP.

ČTĚTE TAKÉ: Policistka zaklekávající na ženu v Praze zůstává ve službě. Video z napadení stále budí vášně

Během razie policie zajistila řadu věcí, včetně značného množství elektronických dat. Podle zástupce policejního komisaře Nového Jižního Walesu Davida Hudsona zatčení chlapci vyznávají násilnou a nábožensky motivovanou extremistickou ideologii. K zatčení došlo v souvislosti s přetrvávajícími obavami, že by mohlo dojít k dalšímu útoku.

„Skupina, která je předmětem naší pozornosti, představuje pro obyvatele Nového Jižního Walesu nepřijatelné riziko a naše současné čistě vyšetřovací strategie nemohou dostatečně zajistit bezpečnost veřejnosti,“ cituje server The Guardian Hudsona.

Dva mladíci ve věku 17 a 14 let byli obviněni z držení násilných extremistických materiálů. Dva šestnáctiletí teenageři pak byli obviněni ze spiknutí za účelem přípravy a plánování teroristického činu.

Jeden sedmnáctiletý mladík byl obviněn ze spiknutí za účelem zapojení se do přípravy nebo plánování teroristického činu a z držení nože ve veřejném prostoru.

Všem pěti mladíkům soud zamítl propuštění na kauci. Ve čtvrtek se mají dostavit k soudu pro mládež.

Dva ze sedmi zatčených chlapců nebyli obviněni. V průběhu vyšetřování policie vyslýchala tři další mladistvé a dva dospělé muže. Ty však nezatkla.

Šestnáctiletý mladík, který je mezi zatčenými, je obviněn z pobodání biskupa asyrské pravoslavné církve. Kněze měl mladík pobodat přímo během bohoslužby, která byla 15. dubna vysílána online. Za spáchání teroristického činu hrozí teenagerovi až doživotí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Opilého policistu za zaklekávání ženy před barem v Praze obvinila GIBS. Hrozí mu léta vězení

Přečtěte celý článek