Policie už akceptuje občanku v mobilu. Aplikací eDoklady se prokážete hlídkám v terénu

před 3 týdny 56

Oživeno 9. dubna 2024 | Občanku v mobilu začala od začátku měsíce dubna přijímat jako platný osobní doklad Police České republiky (PČR). Zákon jí ukládal tuto povinnost až o tři měsíce později, od začátku července. Mobilní aplikací eDoklady se ale můžete prokazovat policistům v terénu, tedy i například silniční kontrole už nyní. Všechny hlídky PČR jsou vybavené smartphony s aplikací, která je potřebná pro ověření. Na police


Stahujte občanku v mobilu právě teď. Aplikace eDoklady dostává aktualizaci pro Android i iPhone

Oživeno 22. ledna 2024 | V průběhu dnešního dne vyšla pro Android i iOS aktualizace aplikace eDoklady, a to na verzi 1.0.2.

Hlavní změnou je prodloužení intervalu pro aktualizaci dokladů, který byl v úvodní verzi aplikace nastavený na 48 hodin. Tím se i druhotně sníží zátěž na NIA (Národní Identitní Autorita), což by v konečném důsledku mohlo pomoci s postupným zprůchodněním přihlášení u uživatelů, kteří se už třetím dnem nemohou do nové mobilní aplikace eDoklady přihlásit. A nebo alespoň s částečným uvolněním přetížené infrastruktury.

Klepněte pro větší obrázek
Aktualizace aplikace eDoklady alespoň částečně uvolní přetížené infrastruktuře. Prodlužuje povinný interval pro aktualizaci dokladů

V redakci se nám eDoklady podařily zprovoznit jen v iPhonu, u Androidů zatím nemáme štěstí. Už třetí den aplikace vyhazuje náhodné chyby s číselným označením 10000, 17000, 200202, popř. se jen dozvídáme, že „Přihlášení nemohlo být dokončeno“.

Podle Ministerstva pro místní rozvoj si aplikaci ke dnešnímu dni stáhlo 150 tisíc uživatelů, kteří jsou v určitém kroku přihlášení. Na přímý dotaz z dnešního rána o poměru mezi počtem stažených aplikací a těch, u kterých proběhla registrace úspěšně až do konce, nám tisková mluvčí Digitální a informační agentury (DIA) Anna Marie Lichtenbergová do uzávěrky článku neodpověděla.

Nejčastější chybovou hláškou je v našem případě kód 10000, který znamená, že máme aplikaci eDoklady aktivní na dvou zařízeních. Z varovné hlášky se můžete přihlásit na Portál občana, kde však žádný připojený telefon není vidět. Podle vyjádření DIA na sociální síti X se už pracuje na nápravě.


Oživeno 20. ledna 2024 | Aplikace eDoklady nahrazující plastovou kartičku občanského průkazu platí od soboty 20. ledna 2024. Můžete ji stahovat pro smartphony s operačním systémem Android v Google Play a pro iPhony s iOS v App Storu. Aplikace je bezplatná.

S registrací do eDokladů byly v pátek večer problémy, posléze se znovu rozjela. V sobotu ráno ale potíže státních systémů pokračují. Nejde jen o eDoklady, podle našich testů nefunguje žádná z ověřovacích metod, které jsme vyzkoušeli (Mobilní klíč egovernmentu, Bankovní identita, MojeId). Nelze se přihlásit k Portálu občana ani k dalším službám, neprojde registrace do eDokladů. Ale ani přihlášení, abyste se ke svému dokladu v aplikaci vůbec dostali.

Znamená to, že nezbude než zase vytáhnout fyzickou kartičku? Ne, stačí telefon přepnout do leteckého režimu nebo jinak vypnout datovou komunikaci (Bluetooth musí zůstat aktivní). Když jste mimo signál, není ani nutné datovou komunikaci vypínat. EDoklady se v takovém případě nepokoušejí o připojení a rovnou ukážou uloženou občanku – pouze s informací, že je offline a nelze tak zkontrolovat aktuálnost dokladů. V tomto stavu bez aktualizace vydrží až 48 h. Ověření dokladu z druhého telefonu, který byl také offline, s menšími problémy proběhlo úspěšně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vizuály aplikace eDoklady

Ze strany úřadů, ministerstev, municipalit, policie a dalších složek státu začne být občanka v mobilu (eDoklady) uznávána v různou dobu. Znamená to, že v přechodném období do ledna 2025 bude lepší pro jistotu s sebou nadále nosit klasickou plastovou občanku (která bez ohledu na eDoklady nadále zůstává v platnosti).

Klepněte pro větší obrázek

Okamžitě k lednu 2024 akceptují eDoklady pouze ústřední orgány státní správy, kam patří všechna ministerstva a vybrané úřady (např. telekomunikační, statistický nebo antimonopolní). Občanovi bližší úřady (finanční, úřad práce) začnou eDoklady uznávat v polovině letošního roku, stejně jako policie. Nejdéle bude přijetí nového digitálního dokladu trvat poště a obecním úřadům – do ledna 2025.


Původní článek z 10. října 2023:

eDoklady, to je nový název pro občanku v mobilu. Platit začne od ledna 2024

Digitalizace Česka postoupí od 1. ledna 2024 do nové etapy. Začne fungovat mobilní aplikace eDoklady, která dostane (v první fázi pouze) občanský průkaz do mobilního telefonu. Návrh novely zákona o právu na digitální služby schválila Poslanecká sněmovna 29. listopadu 2023, ještě ho bude odsouhlasit Senát a prezident. Vicepremiér pro digitalizaci zdůraznil, že použití občanky v mobilu bude volitelné.

Klepněte pro větší obrázek
Takhle bude vypadat občanka v mobilu, první z dokladů digitalizovaný v aplikaci eDoklady

Rozhodně to tedy neznamená, že by od Nového roku přestaly platit klasické občanky ve formě plastových kartiček. Aplikace ve smartphonu (pro Android a iOS) bude pouze její alternativou. Navíc bude ještě nějakou dobu trvat, než osobní identifikaci předloženou v mobilu budou uznávat všechny státní i samosprávní instituce.

Klepněte pro větší obrázek
Data půjde jednoduše exportovat do mobilní aplikace

Hned od začátku ledna začnou aplikaci eDoklady uznávat vybrané úřady státní správy, například Český telekomunikační úřad. S tím ale běžný občan, pokud zrovna nepodává stížnost na svého operátora, běžně do styku nepřichází. Mnohem důležitější bude akceptace eDokladů třeba ze strany Policie České republiky, ke které dojde od 1. července 2024. V této době by měly být na předkládání eDokladů připraveny i pro občana „důležitější“ úřady, jako finanční, živnostenské, krajské úřady, úřady práce, správa sociálního zabezpečení atd.

Po roce 2026 i v EU

Aplikace eDoklady bude v první fázi obsahovat digitalizovaný občanský průkaz. Do budoucna se počítá ale i se zahrnutím dalších osobních dokladů. Aplikace je navíc připravována tak, aby po zavedení sjednoceného digitálního dokumentu na úrovni Evropské unie (tzv. eWallet) byla snadno modifikovatelná na evropský standard a následně uznávána i v dalších členských státech. K tomu dojde ale nejdříve až v roce 2026.

Klepněte pro větší obrázek
Takto budou vypadat eDoklady na straně úřadů a institucí, které budou používat desktopové rozložení

eDoklady budou fungovat jako každá jiná mobilní aplikace, kterou stáhnete ze svého marketu (App Store pro iPhony, Google Play pro Androidy). Na začátku se zaregistrujete a potom už normálně používáte. Podmínkou bude založená Identita občana, s níž budou eDoklady provázány. Při prokazování totožnosti aplikace vygeneruje kód, který si ověřující úřad, například policie nebo pošta, zkontroluje ve vlastní čtecí aplikaci.

Klepněte pro větší obrázek
Pro kontrolu věku nebude třeba ukazovat jiné nesouvisející údaje, například adresu bydliště

Výhodou občanky v mobilu proti klasické kartičce bude možnost vybrat si, které údaje chcete při kontrole sdělit. Například obsluze v baru není nic po tom, kdy přesně jste se narodili, stačí potvrzení, že jste plnoletí. Veškerá osobní data budou bezpečně chráněna a do aplikace se budete přihlašovat pomocí biometrických údajů, které běžně dnešní smartphony poskytují – otisk prstu, sken obličeje. Při ztrátě nebo odcizení telefonu půjde aplikaci na dálku deaktivovat odpojením od Identity občana.

Přečtěte celý článek