‚Politováníhodná událost‘. Graubner se distancoval od uvedení knihy o Zemanovi v Arcibiskupském paláci

před 1 týden 27

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v Arcibiskupském paláci na Hradčanech představena kniha Spiknutí o okolnostech hospitalizace bývalého prezidenta Miloše Zemana v roce 2021. O pronájmu neměl Graubner potřebné informace, stojí v prohlášení České biskupské konference na jejím webu. Prohlášení na svých stránkách zveřejnilo i pražské arcibiskupství.

Praha 19:40 24. dubna 2024

Jan Graubner

Pražský arcibiskup Jan Graubner tvrdí, že o setkání v Arcibiskupském paláci nebyl informován | Foto: Petr Topič/MAFRA | Zdroj: Profimedia

Kniha Spiknutí Luboše Procházky a Radima Panenky popisuje Zemanovu hospitalizaci na podzim 2021 a tehdejší události, které měly podle autorů za cíl zbavit Zemana pravomocí hlavy státu. Publikaci požehnal kardinál Dominik Duka, který ke knize napsal i proslov.

Arcibiskup Graubner: Jsme zaměření na přítomnost. Chybí nám zodpovědný pohled do budoucnosti

Číst článek

Představení knihy se kromě Zemana zúčastnili také například bývalý hradní kancléř Vratislav Mynář, expremiér Jiří Paroubek, bývalý šéf Lesní správy Lány Miloš Balák nebo europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM).

„Setkání v Arcibiskupském paláci v souvislosti s knihou ‚Spiknutí‘ považujeme za politováníhodnou událost a jsme si vědomi pohoršení, které mezi lidmi vyvolalo, o čemž svědčí nemalé množství reakcí, především z řad katolíků. Těmto reakcím rozumíme, slyšíme je a bereme je vážně,“ uvedli biskupové ve společném prohlášení.

Na společném jednání se Graubner od akce distancoval. Biskupům vysvětlil, že Arcibiskupský palác byl pronajat bez toho, že by měl k akci potřebné informace. Plzeňský biskup Tomáš Holub na síti X ocenil, že prohlášení distancující se od prezentace knihy Spiknutí na pražském arcibiskupství přijali biskupové jednohlasně.

Biskupové se také dohodli na opatřeních pro pořádání veřejných akcí v církevních prostorách. „Při pronájmech těchto prostor se bude důsledně oddělovat církevní a světský rozměr takových akcí včetně vhodnosti přítomnosti církevního představitele,“ uvedli biskupové.

Mám velikou radost, že prohlášení distancující se od prezentace knihy Spiknutí na pražském arcibiskupství byla přijata biskupy jednohlasně!https://t.co/vVEts1VBnj

— Tomáš Holub (@TomasHolubPB) April 24, 2024

ČTK

Přečtěte celý článek