Polské nebe budou proti ruským provokacím pomáhat hájit i britské Typhoony

před 1 týden 29

V souvislosti s agresí Ruska proti Ukrajině bude pomáhat zabezpečit polský vzdušný prostor proti jakémukoliv narušení ze strany Ruska Velká Británie. Královské letectvo vyšle do Polska stroje Eurofighter Typhoon. Na schůzce během své návštěvy Varšavy to řekl britský premiér Rishi Sunak.

„Velká Británie vyšle do Polska stíhačky Typhoon, které budou chránit polský vzdušný prostor. Mezi Polskem a Velkou Británií existuje skvělé spojení, které v této situaci posiluje bezpečnost. Jsme navždy spojenci,“ prohlásil Rishi Sunak na tiskové konferenci po jednání s polským premiérem Donaldem Tuskem.

Šéf britské vlády Polsko ujistil, že Velká Británie nezapomene, že to byli polští piloti, kteří bojovali na britském nebi, a zachránili tak životy mnoha Britů.

Kromě zapojení britských Typhoonů do ochrany polského vzdušného prostoru, Sunak uvedl, že v rámci cvičení NATO Steadfast Defender 24, které potrvá do konce května, bude do Polska vysláno 16 000 britských vojáků.

Eurofighter Typhoon je dvoumotorový víceúčelový letoun, pro nějž je charakteristické delta křídlo a tzv. kachní plochy. Stroje jsou vybaveny pulzním dopplerovským radarem Captor-M, který je schopen vyhledat cíl až do vzdálenosti 185 km. Kromě toho v přední části trupu disponují infračerveným průzkumným a zaměřovacím systémem PIRATE, který v režimu vzduch-vzduch vyhledává horké kondenzační plyny proudových motorů a umožňuje jejich sledování. Stejným způsobem dokáže vyhledávat i cíle na zemi. Systém je přímo propojen s displejem, který má pilot přímo ve své přilbě. Tam se zobrazují cíle ve vysokém rozlišení. Systém PIRATE dokáže sledovat současně až 200 cílů. Aby byla zátěž pilota co nejmenší, je letoun vybaven systémem AIS (Attack and Identification System), který sdružuje všechny získané informace, a to jak od samotného letounu, tak i ze zdrojů dodávaných externě, například prostřednictvím systému AWACS. Data jsou následně vyhodnocena a předána pilotovi.

Přečtěte celý článek