Polsko bude zemědělcům kompenzovat nízké ceny obilí. Způsobil je levný dovoz z Ukrajiny

před 1 týden 38

Polsko svým zemědělcům bude kompenzovat nízké ceny obilí, které jsou způsobené levným dovozem z Ukrajiny. Kvůli nízkým výkupním cenám a ukrajinskému obilí na unijním trhu polští farmáři už několik měsíců protestují.

Od stálé zpravodajky Varšava 7:12 26. dubna 2024 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polští farmáři na protestech v Poznani, Polsko

Polští farmáři na protestech v Poznani | Foto: Kacper Pempel | Zdroj: Reuters

Podporu dostanou i ti zemědělci, kteří své obilí v uplynulých měsících prodali za nízkou tržní cenu. Rozdíl cen jim stát kompenzuje, jak řekl Jan Grabiec z kanceláře polského premiéra.

Ve Varšavě budou znovu protestovat zemědělci. Magistrát zakázal vjezd traktorů do města

Číst článek

Dotace se budou vztahovat na pšenici, žito, ječmen a obilné směsi. Polsko bude tyto kompenzace farmářům vyplácet z vládního fondu pomoci, který vznikl po začátku války na Ukrajině. A to i zpětně.

Podle vlády způsobila problém s výkupními cenami a plnými sklady obilí ruská agrese na Ukrajině, která ovlivňuje i námořní obchodní cesty v Černém moři, a otevření unijních hranic ukrajinskému zboží včetně zemědělské produkce. Přijaté dočasné opatření má polské farmáře chránit před dopady takových změn. 

Kateřina Havlíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přečtěte celý článek