Polsko je připraveno pomoci Ukrajině s návraty mužů v branném věku, prohlásil tamní ministr obrany

před 1 týden 26

Polsko je připraveno pomoci Ukrajině při dosažení toho, aby se mužští občané v branném věku vrátili a pomohli své vlasti v boji proti Rusku, řekl ve středu polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Výroky polského politika citovala agentura Reuters, která v této souvislosti připomněla, že ukrajinská vláda ohlásila ve středu přijetí pravidel, podle nichž pasy pro muže ve věku podléhající branné povinnosti mohou být vydávány pouze v jejich vlasti, namísto zahraničních diplomatických misí. V důsledku toho si nyní muži bez platných vojenských dokladů ve věku 18-59 let nebudou schopni obnovit si v zahraničí propadající pasy, ani obdržet nové.

Polsko navrhlo již dříve, že Ukrajině pomůže k tomu, aby se ti Ukrajinci, kteří podléhají branné povinnosti, vrátili do své země a splnili tam svou občanskou povinnost, prohlásil pro Polsat News ministr. „Myslím si, že mnoho Poláků je pobouřeno, když vidí mladé ukrajinské muže v hotelích a v kavárnách a slyší o o tom, jaké úsilí musíme věnovat my na pomoc Ukrajině,“ řekl ministr, aniž by upřesnil jakou cestou by v tomto smyslu Polsko chtělo svému sousedovi pomoci.

„Jakákoli pomoc je možná,“ řekl Kosiniak-Kamysz na otázku, jakým způsobem by se Polsko postavilo k případné žádosti Kyjeva o návrat Ukrajinců, kteří by po vypršení platnosti jejich pasů případně ztratili právo pobytu na polském území. Reuters připomíná s odkazem na Eurostat, že na území Evropské unie žilo k lednu 2024 zhruba 4,3 milionů ukrajinských občanů z nichž asi 860 tisíc jsou muži. Polsko udělilo status uprchlíka asi 950 tisícům ukrajinských občanů a občanek. V České republice se k únoru nacházelo 338 736 ukrajinských občanů a občanek, převážně žen a dětí.

Jak uvádí ukrajinské zdroje, nový zákon o mobilizaci nabude na Ukrajině účinnosti 18. května, a stanoví povinnost všech ukrajinských mužů v odvodovém věku do 60 dnů aktualizovat své údaje u odvodových středisek. Bez platných dokladů o provedení registrace nemají však z rozhodnutí ukrajinského ministerstva zahraničí již nyní možnost požádat si o obnovení pasů. Pokud by se vyhýbali případnému odvodu, hrozí jim pokuta, ztráta řidičského oprávnění, anebo při opakovaném neuposlechnutí i trestní stíhání.

Vládní rozhodnutí ohledně vydávání pasů mužům v branném věku pouze na území Ukrajiny, a nikoliv tedy i na diplomatických misích v zahraničí, se podle agentury Reuters nevztahuje na obyvatele země, kteří mají během válečného stavu povolení k překročení hranic, a to včetně lidí se zdravotním postižením. Opačný postoj k uprchlíkům oproti Polsku volí Německo, podle kterého požívají muži i ženy na jeho území stejné ochrany.

Přečtěte celý článek