Lidické sousoší dětských obětí války čeká oprava, Památník vyhlásil sbírku

před 1 měsíc 34

foto Ilustrační foto - V Lidicích na Kladensku si lidé 15. června 2019 při pietním aktu připomněli 77 let od vyhlazení obce nacisty.

Lidice (Kladensko) - Lidický Památník dětských obětí války potřebuje restaurování. Sousoší 82 dětí na pietním území je vlivem času a počasí v kritickém stavu. Památník Lidice vyhlásil sbírku na platformě Donio. Chce získat 13 milionů korun. K dnešnímu ránu se zapojilo přes 100 dárců. V případě, že by dárci souhlasili, mohl by po vybrání půl milionu korun začít záchranný průzkum na prvních čtyřech sochách. "Pokud by se celou částku podařilo vybrat ještě letos, což by byl zázrak, tak bychom hned s restaurováním začali," řekla dnes ČTK zástupkyně ředitele Památníku Lidice Jana Chourová Plachá.

Autorkou sousoší 82 lidických dětí zavražděných německými nacisty v létě 1942 Chelmnu je akademická sochařka Marie Uchytilová. Letos od jejího narození uplynulo 100 let. I na na vznik sousoší přispívali dárci z celého světa.

Rekonstrukce sousoší bude vycházet z odborného posudku. Poškození odborníci opraví a po kompletním očistění čeká sochy nová patinace a zakonzervování. "Při všech těchto krocích bude plně respektována původní vize Marie Uchytilové," uvedl ředitel Památníku Lidice Eduard Stehlík. Obnova čeká i podstavec pomníku, který je vyšší, než byl původně záměr autorky, doplnila zástupkyně ředitele. Podle ní budou mezi sochami vytvořeny o něco větší rozestupy, též podle původní koncepce Uchytilové.

Chourová Plachá dnes označila za spekulace, že ministerstvo kultury jako zřizovatel památníku odmítlo dát na restaurování soch peníze. Podle ní jsou v plánu i další zásadní výdaje v Památníku Ležáky včetně velké rekonstrukce muzea. Lidický památník spravuje i Památník Ležáky.

Přečtěte celý článek