Polsko se chce vrátit k Evropské unii, uvedl v projevu šéf polské diplomacie

před 1 týden 30

foto Ilustrační foto - Polský ministr zahraničí Radosław Sikorski na tiskové konferenci po setkání ministrů zahraničních věcí visegrádské skupiny, 21. března 2024, Praha. 

Varšava - Polsko se chce vrátit do skupiny zemí, které určují agendu Evropské unie, řekl dnes šéf polské diplomacie Radoslaw Sikorski v parlamentu ve Varšavě. Ministr nového polského kabinetu, který loni vystřídal dlouholetou vládu národněkonzervativní strany Právo a Spravedlnost (PiS) také uvedl, že chce urovnat konflikty s unijními institucemi, napsal server onet.pl.

"Do Evropské unie jsme vstoupili po letech úsilí z rozhodnutí národa," uvedl Sikorski, který bývalou vládu PiS obvinil, že podrývala obraz EU v Polsku. "Již léta slýcháme, že rozhodnutí v EU nám vnucují takzvaní eurokraté. Tato lež vedla v Británii k brexitu," řekl ministr s odkazem na britské vystoupení z EU a Polákům vzkázal, že o nařízeních rozhodují členské státy, nikoliv "anonymní Brusel".

Cílem dnešního projevu Sikorského bylo podle agentury AP vysvětlit, jak se změnily priority Polska ohledně právního státu a mezinárodních vztahů poté, co vláda premiéra Donalda Tuska nahradila kabinet PiS. Ta v Polsku vládla mezi lety 2015 až 2023, a přestože kladla důraz na vazby se Spojenými státy, měla rozporuplný postoj k Evropské unii či Německu.

Sikorski uvedl, že rozvoj a bezpečnost Polska by měly být založeny jak na transatlantické spolupráci, tak na evropské integraci, a že Polsko je také připraveno převzít odpovědnost za globální výzvy. PiS šéf polské diplomacie obvinil, že si vybralo cestu konfrontace a "poškodilo vztahy s polskými sousedy jako je Německo, Francie, Česká republika nebo Ukrajina".

Polsko se v době vlády PiS několikrát ocitlo ve sporu s Evropskou unií. Bylo například terčem kritiky ohledně stavu justice, kvůli kterému Evropská komise zablokovala Varšavě vyplácení peněz z mimořádného fondu obnovy

Další spory nejen s EU, ale i s Českou republikou se týkají těžby v dolu Turów nedaleko území Libereckého kraje. Konfrontace obou zemí o dopady těžby svého času vedla Prahu až k podání žaloby na Varšavu u Soudního dvora Evropské unie, který Polsku uložil pokutu ve výši půl milionu eur denně za neuposlechnutí příkazu zastavit těžbu. Spor nakonec urovnala dohoda vlád obou zemí.

Přečtěte celý článek