Polský ministr se opřel do USA kvůli pomoci Ukrajině. Vaše důvěryhodnost bude ohrožena, varuje

před 3 týdny 32

Polský ministr zahraničních věcí Radosław Sikorski zkritizoval americký Kongres za dlouhé prodlení při rozhodování o pomoci Ukrajině. V rozhovoru pro televizi CNN zdůraznil, že Ukrajině docházejí docházejí střely pro systémy protivzdušné obrany, což může způsobit zhoršení humanitární situace. Důležitou vojenskou pomoc pro napadenou zemi v Kongresu blokuje republikánské vedení sněmovny.

Ruské síly v poslední době útočí na ukrajinskou civilní infrastrukturu, což podle Sikorského představuje válečný zločin. Polský ministr zahraničí zároveň zdůraznil, že Ukrajina stále čeká na pomoc Spojených států. „Nyní vidíme výsledek (absence americké pomoci, pozn. red.) Ukrajinské elektrárny jsou ničeny jedna po druhé. Brzy budou ukrajinská města bez elektřiny. Očekávám, že se z toho vzejde vlna uprchlíků,“ prohlásil.

Na stejný problém v pátek upozornil i ukrajinský ministr pro energetiku Herman Haluščenko. Podle něj se Ukrajinci musí připravit na všechny možné scénáře, které mohou na jaře a v létě nastat v důsledku ruských útoků.

Sikorski v rozhovoru pro americkou televizi připomněl, jak americký prezident Joe Biden přijel na návštěvu Kyjeva před prvním výročím plnohodnotné války a ujistil Ukrajince o pokračující podpoře USA, přičemž projekt dodatečného financování podpory Ukrajiny čeká na rozhodnutí Kongresu prakticky od srpna loňského roku.

„Znovu apeluji na předsedu (amerického Kongresu, pozn. red.) Johnsona. Nechte v Kongresu USA rozhodnout demokracii, nechte o této věci hlasovat, aby se peníze a vybavení dostaly na Ukrajinu. Pokud se tak nestane, Rusové provedou další destrukci a důvěryhodnost Spojených států bude ohrožena,“ zdůraznil Sikorski.

Odkázal se také na dlouhodobou kritiku bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Evropané nepřispívají dostatečně ke kolektivní bezpečnosti NATO a spoléhají se výhradně na USA. Připomněl také, že Polsko vydává na obranu asi 4 procenta HDP.

„Evropa, Evropská unie a její členské státy, vynaložily na pomoc Ukrajině dvojnásobek toho, co Spojené státy. Ve Spojených státech, včetně Kongresu, nás často podezírají, že jsme darmožrouti. V tomto případě jsme udělali správnou věc. Nyní potřebujeme, aby Spojené státy udělaly to, co prezident Spojených států slíbil.“

Americká vláda od začátku ruské invaze posílá na Ukrajinu vojenské vybavení ze svých zásob, které pak doplňuje za peníze uvolněné Kongresem. Na konci loňského roku však vyčerpala poslední prostředky, které zákonodárci na tento účel uvolnili, a americká vojenská pomoc je od té doby ochromená.

Návrh, který by vládě poskytl dodatečných 60 miliard dolarů na vojenskou i ekonomickou podporu Ukrajiny, už prošel Senátem, republikánské vedení Sněmovny reprezentantů ho však zatím blokuje.

Na začátku dubna ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že pokud pro ni americký Kongres neschválí další balík pomoci, Ukrajina prohraje válku. Bez podpory Kongresu podle něj bude pro bránící se zemi nejen těžké zvítězit, ale dokonce přežít.

„Pokud Ukrajina válku prohraje, budou napadeny další státy,“ varoval také ukrajinský prezident. Zelenskyj, jehož země nyní na frontě čelí ruskému náporu, v posledních dnech ke schválení americké pomoci vyzval opakovaně. Je podle něj pro Ukrajinu životně důležitá.

Přečtěte celý článek