Pomoc nepřišla včas. Rusové vyhání obyvatele milionového Charkova bombami

před 1 týden 25

Rusko nadále bez rozdílu bombarduje průmyslové i civilní části milionového ukrajinské metropole Charkov. Druhé největší ukrajinské město, které se nachází pouhých pár desítek kilometrů od hranic s nepřítelem, čelí teroru od začátku plnohodnotné invaze. Jeho obyvatelé mají jen několik minut, aby unikli do krytů. Naposledy byla zničena tamní televizní věž. Nezávislí odborníci hovoří rovnou o vyhánění, tedy o genocidě ukrajinské populace.

Jen pár minut mají obyvatelé ukrajinského velkoměsta Charkov na to, aby se uchýlili do bezpečí, než přiletí ruské rakety. Ukrajinská protivzdušná obrana má jen omezené kapacity a ruský agresor si je toho dobře vědom, píše Ukrajinská pravda. Rusové už měsíce útočí na metropoli plnou lidí. Zničili dvě nejdůležitější elektrárny v oblasti, vesnice v oblasti musely být evakuovány. Obyvatelé z toho důvodu čelí častým a nepředvídatelným výpadkům proudu.

Útočit pozemními vojsky si Rusko netroufá, to ale neznamená, že by obyvatelé milionového ukrajinského města Charkov nechalo žít v klidu. Ničí jeho infrastrukturu, sestřelené drony a rakety padají na civilní domy do té míry, že zodpovědní rodiče nepošlou své děti do škol, pokud se jejich třídy nenacházejí v podzemí.

O ruské ofenzivě ve směru na Charkov se hovoří již delší dobu, i když ukrajinské tajné služby opakovaně ujišťují veřejnost o tom, že Rusko dosud neshromáždilo dostatek sil poblíž hranice. Namísto toho na město dopadají rakety i bomby, které mají vyhnat ukrajinské obyvatelstvo. Starosta metropole Ihor Terechov opakovaně hovořil o tom, že bez odpovídající protivzdušné obrany se z jeho města stane druhé Aleppo.

Narážel přitom na fakt, že Rusové v Sýrii zcela bez omezení vybombardovali vzpurné milionové město a z jeho domů nadělalo beztrestně trosky. Charkov, ve kterém jezdí české tramvaje a autobusy, si zvyká na život ve stínu ruského teroru. Zatím poslední zásah mířil na tamní 240 metrů vysokou televizní věž.

Analytici z amerického Institutu pro studium války konstatují, že agresor nemá kapacitu na to, aby Charkov dobyl, ale jeho strategickým záměrem je vyhnat pryč všechny ukrajinské obyvatele, k čemuž je mají pobízet i propagandistické zprávy o „masovém exodu“ z města. Ukrajinským úřadům se podařilo zabránit uměle indukované panice, ale tlak Ruska na odsun Ukrajinců z Charkova zůstává nadále silný, konstatuje zpráva.

Stránka rovněž konstatuje, že Rusko nedokáže dobýt Charkovskou oblast i díky miliardové pomoci, jíž Ukrajině posílají Spojené státy americké. Teror tak nemá jinou funkci, než je zastrašování a vraždění civilního obyvatelstva.

Přečtěte celý článek