Pomoc Ukrajincům se vyplácí, již přispívají víc, než činí podpora. Třetina lidí se ale bojí, že nám „berou práci“

před 1 měsíc 57

Podle dat ministerstva práce a sociálních věcí již pracují tři čtvrtiny Ukrajinců, kteří pracovat mohou. Na daních za poslední čtvrtletí přispěli větší částkou, než byla suma vynaložená na jejich podporu, píše na svých stránkách televize Nova. Údaje samotné byly k dispozici již koncem února.

Česko vydalo na nouzové bydlení, humanitární dávky a solidární příspěvek pro české ubytovatele od začátku války do konce ledna 47,5 miliardy korun. Celkem 35,5 miliardy korun už příchozí s dočasnou ochranou do rozpočtu vrátili v odvodech z výdělků, DPH a spotřební dani.

„Data nám jasně ukazují, že hlavně díky velkému zapojení na pracovní trh začínají uprchlíci vyrovnávat celkovou bilanci. Ta se v loňském roce srovnala, protože výrazně posílily příjmy, zejména pak z odvodů na pojistné,“ prohlásil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle ministerstva pracuje nyní 118 tisíc lidí s ochranným vízem.

„Hlavně na nouzové ubytování, humanitární dávku a solidární příspěvek pro české domácnosti, které příchozí přijaly. Do příjmů rozpočtu se kromě odvodů zahrnuje DPH a spotřební daň,“ uvedlo ministerstvo. „V roce 2022 stát vydal na podporu 25 miliard korun, příjem od uprchlíků dosáhl 12,6 miliardy korun. Loni poskytnutá suma činila 21,6 miliardy a vybraná 21 miliard Kč. Za první dvě loňská čtvrtletí se vyplatilo 13,4 miliardy a uprchlíci zpět vrátili 10,5 miliardy, za třetí a čtvrtý kvartál pak výdaje byly 8,3 miliardy a příjmy o čtyři miliardy korun vyšší. Letos v lednu do pomoci putovalo 0,9 miliardy korun a zpátky stát dostal 1,9 miliardy korun,“ psala ČTK 24. února, tedy na druhé výročí ruské invaze na Ukrajinu.

Uprchlíci z Ukrajiny a pomoc jim poskytovaná českým státem jsou stále tématem negativní kampaně ze strany opozice, především SPD Tomia Okamury. „Ať se migranti z Ukrajiny, kteří u nás vysávají dávky, vrátí domů! Na drtivé většině území se nebojuje, jezdí tam na dovolenou,“ tvrdil Okamura loni v červenci.

„Dočasná ochrana umožňuje ukrajinským uprchlíkům přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, ke vzdělání nebo na pracovní trh. Hnutí ANO zákon podpořilo. Proti hlasovalo jediné hnutí SPD. Už ani halíř Ukrajincům! Nula. Peníze českým občanům, to je jasná pozice SPD,“ psal šéf SPD v prosinci 2023.

Server Seznam Zprávy přinesl loni v říjnu průzkum agentury Ipsos o vztahu k národnostním menšinám u nás. K nejméně oblíbeným patřili Romové, Ukrajinci a Rusové. Za velmi problematické nebo spíše problematické Češi považují Romy (83 procent), Ukrajince (59 procent) a Rusy (58 procent). Průzkum odhalil veliké rozdíly v postojích mezi pohlavími. Například zatímco více než třetina českých mužů Ukrajince považuje za přínos, u žen je to pouze 17 procent.

Celkem 72 procentům lidí na Ukrajincích vadilo, že je „živíme na dávkách“, a 28 procentům, že „nám berou práci“.

Přečtěte celý článek