Pomoc Ukrajině od USA je skvělá zpráva. Evropa ale nemůže spoléhat ve všem na jiné

před 1 týden 27

KOMENTÁŘ / Díky Bohu za schválení americké pomoci Ukrajině kongresem USA minulý týden. Přiznejme si, že bez toho by to bylo zoufalé. Navíc kromě pomoci samotné, bude mít zcela jistě výsledek hlasování i psychologický dopad na obou stranách konfliktu.

Ale ano, je trapné, že Evropa s 500 miliony obyvatel spoléhá na USA, které mají 342 milionů obyvatel, že nás ochrání před zaostávajícím státem se 142 miliony obyvatel. Pro Evropu to nesmí být jen takový budíček, ale opravdu studená sprcha, která ji musí probudit, pokud se nechce dostávat do podobných situací opakovaně. Mentalita, která je nastavena tak, že stále spoléhá více na ostatní než sama na sebe, se musí změnit. Evropa má na to, aby mohla v klíčových situacích hrát hlavní roli.

Proto je určitě nutné připomenout, že Evropa ve srovnání s USA nedává například právě na pomoc Ukrajině málo, ale i tak to bez pomoci USA dnes prostě nestačí. Evropa ještě navíc čelí dalším výzvám, kde ale opět spoléhá na jiné, přestože by sama měla chtít být minimálně aktivnější, když už ne samotným lídrem, protože je to rozhodně i v jejím zájmu. Pokud by například Čína splnila svůj cíl směrem k Tchajwanu, bude mít takový konflikt na ekonomiku nás všech, i právě v Evropě, mnohem větší dopad než válka s Ruskem.

Je ale dnes Evropa ochotna a připravena hrát v tomto vůdčí roli? Je Evropa připravena, vzhledem k tomu, co se momentálně ve světě děje, začít něco měnit na svojí závislosti na Číně, která je ještě mnohem zhoubnější než ta na Rusku? Neměly by to být dnes ani otázky, ale spíše hotová věc. S tím musí Evropa jako celek začít něco dělat, protože jedině tak se může v budoucnu vyhnout dalším velkým problémům.

Autor je poslancem za TOP 09 a předsedou zahraničního výboru Poslanecké sněmovny.

Přečtěte celý článek