Pomoc USA podle Izraele ochrání západní civilizaci, vyšle signá jeho nepřátelům

před 2 týdny 28

foto Ilustrační foto - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na tiskové konferenci na vojenské základně Kirja v Tel Avivu 31. prosince 2023.

Jeruzalém - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu poděkoval Spojeným státům za schválení finanční pomoci pro Izrael ve Sněmovně reprezentantů a ve svém příspěvku na síti X uvedl, že tento krok ochrání západní civilizaci. Podle izraelského ministra zahraničí Jisraele Kace přijetí zákona mimo jiné vysílá jasný signál nepřátelům Izraele.

"Hlasování o balíku pomoci Izraeli, který byl schválen s drtivou podporou obou politických stran, dokazuje silné vazby a strategické partnerství mezi Izraelem a USA a vysílá silný signál našim nepřátelům," uvedl Kac na síti X.

Americká Sněmovna reprezentantů dnes přijala návrh zákona o vojenské pomoci Izraeli většinou 366 ku 58 hlasům. Z celkových 26,4 miliardy dolarů (625 miliard korun) na podporu židovského státu půjde ovšem také 9,2 miliardy na humanitární pomoc v regionu. Zákon ještě musí schválit Senát, jímž by měl podle očekávání projít bez potíží, a podepsat prezident Joe Biden.

Izraelci vedou od loňského října válku v Pásmu Gazy proti palestinskému hnutí Hamás s cílem jej zcela zničit v odvetě za teroristický útok z loňského 7. října, při němž ozbrojenci v jižním Izraeli pozabíjeli na 1200 lidí a asi 250 unesli na palestinské území. Od té doby čelí také pravidelným přeshraničním útokům ze strany silně vyzbrojené a Íránem podporované libanonské skupiny Hizballáh. Minulý víkend pak Izrael za pomoci spojenců včetně USA odrážel vůbec první dronový a raketový útok přímo ze strany Íránu. Spojené státy považují Hamás i Hizballáh za teroristické organizace.

Přečtěte celý článek