Poslanci by se měli zabývat úpravou podmínek oddlužení

před 2 týdny 40

foto Schůze poslanecké sněmovny. Ilustrační foto.

Praha - Poslanci by se dnes měli dál zabývat úpravami podmínek oddlužení a pravidly pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem účinné složky THC. Ve druhém čtení, v němž mohou zákonodárci předkládat pozměňovací návrhy, jsou také nová pravidla vzdělávání úředníků obcí a krajů. Schůze Sněmovny pokračuje od odpoledne.

Oddlužení je jednou z možností řešení úpadku. Koaliční vláda navrhla v souladu se svým programem zkrácení procesu z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky. Změny insolvenčního zákona vycházejí z evropské směrnice a měly by proces zpřístupnit širšímu okruhu podnikatelů i spotřebitelů. Novelu kritizují zejména poslanci opozičního hnutí ANO. Obávají se zhoršení postavení věřitelů, zejména třeba společenství vlastníků jednotek, bytových družstev nebo samoživitelů v případě dlužných alimentů.

Předloha o takzvaných psychoaktivních látkách je má rozlišit podle zdravotní rizikovosti. U méně rizikových má umožnit kontrolovaný prodej výhradně dospělým lidem za stanovených podmínek a bez reklamy. Protože se sněmovní projednávání regulace těchto látek protahovalo, vláda s platností do konce roku zařadila HHC a další konopné deriváty na seznam zakázaných návykových látek. Jejich prodej teď není možný a držení většího než malého množství je trestné.

Poslanci by se mohli věnovat také předlohám v úvodním kole. Patří k nim senátní novela která by usnadnila zapojení zubařů ze zemí mimo EU do poskytování péče v Česku, a vládní návrh převádějící základní registry obyvatel a osob z ministerstva vnitra a Českého statistického úřadu na Digitální a informační agenturu. Před úvodním kolem je také vysokoškolská novela, jež upravuje mimo jiné podmínky studia doktorandů včetně jejich lepšího ohodnocení.

Přečtěte celý článek