Poslanci projednávali korespondenční volbu. Debata byla věcná, uvedla Schillerová

před 1 měsíc 40

Zástupci všech sněmovních stran jednali ve středu o koaliční předloze na zavedení možnosti korespondenčního hlasování pro Čechy žijící v zahraničí. Debata se týkala parametrů volby, jak je obsahuje novela, a chystaných pozměňovacích návrhů. Jednání budou pokračovat, řekli předsedové frakcí vládní TOP 09 Jan Jakob a opozičního hnutí ANO Alena Schillerová. Spornou novelou se nyní zabývají sněmovní výbory.

Pozměňovací návrhy představila podle Jakoba koalice i opozice. „Budeme se bavit o tom, jestli jsme schopni na některých z těch pozměňovacích návrhů se shodnout napříč politickým spektrem,“ řekl předseda frakce TOP 09. Příslušná ministerstva, jejichž zástupci se jednání také účastnili, mají podle něho zpracovat další podklady pro následné kolo diskuse, jejíž termín nyní není stanovený. „Jestli to dospěje k nějaké dohodě, která by třeba zabránila obstrukcím, to se v tuto chvíli neodvažuju spekulovat,“ uvedl Jakob.

„Určitě jsme vedli naprosto věcnou, technickou, právní debatu oproštěnou od jakýchkoli politických souvislostí,“ řekla novinářům Schillerová. Například o odkladu účinnosti novely se podle ní nejednalo, bude předmětem až politických debat. „Mám z jednání docela dobrý pocit, což neznamená, že to nakonec povede k dohodě,“ podotkla předsedkyně klubu ANO. Ministerstva vnitra a zahraničí přislíbila podle ní dodání dalších podkladů.

Schillerová míní, že koalice by mohla na některé z opozičních úprav přistoupit. Zda to bude pro ANO postačující, rozhodne až klub. „Když bude dohoda, tak k čemu bychom obstruovali?“ poznamenala.

Korespondenční volbu ze zahraničí by podle předlohy mohli využít čeští občané, kteří budou zapsáni u místně příslušného zastupitelského úřadu do voličského seznamu. Návrh se týká prezidentských, sněmovních a evropských voleb. Úvodní sněmovní debata o návrhu na plénu zabrala i kvůli opozičním obstrukcím šest jednacích dnů a trvala zhruba 63,5 hodiny čistého času.

Poprvé by Češi v cizině mohli podle předlohy hlasovat dopisem už v příštích řádných volbách do sněmovny v roce 2025. Opoziční poslanci kvůli tomu při prvním sněmovním čtení obviňovali koalici z účelové snahy získat nové voliče. Zástupci vládního tábora zase opozičním hnutím vzkazovali, že se mají snažit zapůsobit na voliče v zahraničí tak, aby u nich byla úspěšnější.

Při posledních sněmovních volbách mohlo v zahraničí vybírat poslance asi 18 800 Čechů, hlas odevzdalo zhruba 13 200 a zhruba čtyři pětiny z nich hlasovaly pro strany současné koalice. Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) může v zahraničí volit v českých volbách kolem 600 tisíc lidí. Předkladatelé v důvodové zprávě novely píšou, že jejich zájem o hlasování poštou nelze předem odhadnout, čekají ale nárůst počtu voličů.

Přečtěte celý článek