Poslanci v krojích, vulgární Babiš řešil Ukrajinu, Okamura zubaře. Sněmovna po třech hodinách schválila program

před 2 měsíce 47

Tři hodiny prezentovali poslanci a poslankyně s právem přednostního vystoupení své návrhy na změnu programu 94. schůze Poslanecké sněmovny, která byla zahájena v úterý odpoledne. Někteří zvolení zástupci dorazili na jednání v lidových krojích, aby podle svých slov navázali na dávnou tradici z poloviny 19. století. Před zahájením projednávání zákonů přednesli předsedové opozičních hnutí ANO, SPD a další poslanci návrhy na projednání bodů mimo navržený program. Ty však nebyly schváleny.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš hovořil bezmála hodinu ohledně 16 bodů, jež chtěl zařadit do programu schůze. Vyzval k uspořádání mírové konference o Ukrajině a opětovně kritizoval zahraničněpolitické směřování české vlády a její vojenskou podporu napadené zemi a akcentování obranné politiky. Svou kritiku doplnil postřehem, že nikdo nechce válku. Hovořil mj. o tom, že největší nebezpečí pro české zemědělce představuje vedle produkce jižní Ameriky, Ukrajina, jejíž členství v EU by podle něj znamenalo katastrofu.

V jeho proslovu zazněla řada vulgarismů a expresivních vyjádření, mj. na adresu bývalé ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové (KDU-ČSL), která podle jeho slov „podělala“ jednání o Green Dealu, pro další osoby používal označení „lidský odpad, čímž si vysloužil napomenutí předsedající místopředsedkyně sněmovny Olgy Richterové (Piráti). Napadal i ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL), který podle něj dělá ze zemědělců „totální blbce“. Babiš, který rovněž kritizoval vládní plán nákupu stíhaček F-35, věnoval ministryni obrany Janě Černochové (ODS) bílé tričko s vyobrazením švédské stíhačky Gripen. Žádný z jeho šestnácti návrhů nicméně sněmovna neakceptovala.

Přednostní debatu o stavu ocelárny Liberty Ostrava neprosadil předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura. Ten rovněž požadoval jednání o nedostatku zubních lékařů, o rostoucím počtu ukrajinských uprchlíků a o ekonomické situaci obyvatel, která se podle lídra SPD kvůli působení nynější vlády zhoršuje.

Ve Sněmovně hovořila také předsedkyně frakce ANO Alena Schillerová a další poslanci, kteří navrhovali zařadit na program schůze financování politického think-tanku Pravý břeh – Institut Petra Fialy a údajný střet zájmů ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS), zřízení vyšetřovací komise k loňské tragické střelbě v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, financování škol, nakládání s takzvanými psychoaktivními látkami a situaci v České poště.

Po třech hodinách se Poslanecká sněmovna dostala k projednání zákonů, které měla v plánu. Očekává se, že Sněmovna by měla poslat do závěrečného schvalování návrh na uzákonění hromadných žalob ve spotřebitelských sporech. Ve druhém čtení je také například vládní novela se sporným usnadněním pro přeměny firem a předloha zpřesňující vymezení utajovaných informací. 

Zákonem o hromadných žalobách by spotřebitelé dostali právo vymáhat své nároky společně, soud by pak vydal jeden rozsudek. Jde o případy, kvůli kterým by se samostatně nevyplatilo lidem soudit kvůli nákladům řízení. Ústavně-právní výbor doporučil snížení nutného počtu spotřebitelů pro hromadnou žalobu z 20 na polovinu a zvýšení horní hranice odměny žalobce z přisouzeného plnění.

Navrhované snížení podílu hlasů akcionářů, který je nutný pro přeměny obchodních společností, Sněmovna z vládní novely známé jako lex ČEZ patrně vypustí. Dohodla se na tom koalice, úpravu podpořil právní výbor jednomyslně. Změnu podílu hlasů by stát mohl využít při restrukturalizaci společnosti ČEZ kvůli posílení kontroly nad energetickou infrastrukturou, přičemž menšinové akcionáře by podle kritiků vyvlastnil.

Vymezení utajované informace má vládní novela rozšířit. Nová definice zahrne také ústní, obrazovou nebo zvukovou podobu utajované informace, aniž by musela být na nějakém nosiči.

Někteří poslanci dorazili do Sněmovny v lidových krojích, aby tak podle svých slov uctili pradávnou tradici, sahající až do poloviny 19. století. V lidovém oděvu dorazil například předseda klubu SPD Radim Fiala, poslankyně vládního hnutí STAN Michaela Šebelová, či předseda poslanců KDU-ČSL Aleš Dufek. Ten podotkl, že poslanci neskládali slib sami sobě, své straně, regionu, jinému státu nebo nadnárodnímu útvaru, ale České republice. „A České republice budeme, doufám, pořád sloužit,“ řekl.

Přečtěte celý článek