Poslanci zahajují jednání o bezpečnostních hrozbách, debata se má týkat hlavně Babiše

před 1 měsíc 36

Poslanci zahajují mimořádnou schůzi k bezpečnostním hrozbám. Jednání nechaly svolat koaliční strany v reakci na postupy i některé výroky předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše. Očekává se, že debata k bezpečnostním hrozbám potrvá do nočních hodin a bude pokračovat také ve středu.

Sněmovna nejprve zahájila svou řádnou schůzi, tu ale brzy přerušila. Nyní přejde k mimořádnému jednání.

Návrh programu mimořádné schůze obsahuje jediný bod nazvaný „Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku“. Lídři pěti vládních stran se na jejím vyvolání shodli tento týden v úterý. Požadavek vznesl v pondělí předseda Pirátů Ivan Bartoš kvůli tomu, že Babiš v neděli žádal v e-mailu od svých spolupracovníků informace o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti), včetně toho, zda má děti. E-mail se dostal na veřejnost.

Událost se stala podle premiéra Petra Fialy (ODS) bezprostředním impulzem. Koalice ale upozorňuje zejména na to, jak Babiš komentuje zahraničněpolitické události, ale i bezpečnost. Předseda ANO v souvislosti s ruskou vojenskou invazí na Ukrajinu často opakuje, že je třeba mluvit o míru.

Babiš sháněl u spolupracovníků citlivé informace o Lipavském, spletl si ale adresáta

Lipavský v neděli v České televizi uvedl, že Babiš začíná být kvůli svým výrokům bezpečnostním ohrožením Česka. Babiš následně v e-mailu svým spolupracovníkům napsal, aby mu o Lipavském připravili podklady, včetně informací o dětech.

Předseda ANO tvrdí, že nesháněl kompromitující materiály, ale jen podklady z veřejných zdrojů, aby mohl ve Sněmovně reagovat na Lipavského výroky o Ukrajině. Později se na síti X omluvil za vulgární výraz, který na adresu šéfa české diplomacie v e-mailu použil.

Přečtěte celý článek