Poslanecká sněmovna pod vedením Markéty Pekarové opět přečerpala rozpočet. Kverulant žádá omluvu a nápravu

před 3 týdny 63
Twitter

Mnozí zákonodárci si z Poslanecké sněmovny učinili cestovní kancelář do exotických destinací za peníze daňových poplatníků. Kverulant.org již dvakrát přistihl poslance na výletě na Machu Picchu, do Austrálie a na Nový Zéland. Kverulant považuje všechny tyto cesty za ukázkový příklad okázalého papalášství a vedení Poslanecké sněmovny už několikrát vyzval, aby pravidla pro cesty poslanců zpřísnilo. Na počátku roku 2022 mu to slíbila předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Slíbila také, že sněmovna ušetří na provozu 40 milionů korun. Svůj slib nedodržela. Naopak, sněmovna v roce 2022 pod jejím vedením utratila oproti minulým rokům o 141 milionů víc. Ani v roce 2023 sněmovna rozpočet nedodržela, a to si ho oproti roku 2022 navýšila o 90 milionů. Sněmovna v roce 2023 utratila o 46 milionů víc. Kverulant odhaluje papalášské manýry a plýtvání veřejnými penězi už od roku 2009. Prosíme, kontrolujte politiky s námi finanční podporou naší práce.

Petr Fiala, Markéta Pekarová Adamová, Marian Jurečka, Foto: ČTK / Šimánek Vít

Rozpočet vyšší o 90 milionů byl přečerpán o 43 milionů

Kverulant si opět vyžádal a analyzoval informace o tom, kolik nás daňové poplatníky stál provoz Poslanecké sněmovny. V zákoně o státním rozpočtu na rok 2023 si sněmovna odsouhlasila, že za svůj provoz utratí 1,462 miliardy korun a na investice dá 90 milionů korun. Celkem tedy měla sněmovna hospodařit s částkou 1,552 miliardy korun. I tentokrát sněmovna pod vedení Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) tento rozpočet přečerpala a utratila o 43 milionů korun více, než stanovil zákon o rozpočtu, a to i přesto, že rozpočet, který měla k dispozici, jí meziročně narostl o téměř 90 milionů korun.

V roce 2023 byla nejvyšším výdajem částka 744 milionů korun v kapitole platy a obdobné a související výdaje, dále 218 milionů v kapitole náhrady a příspěvky související s výkonem ústavní funkce. V kapitole investičních nákladů utratila sněmovna 85 milionů korun, z toho 39 milionů za stavební úpravy, 30,5 milionu za stroje, přístroje a zařízení a 6,2 milionu stálo pořízení software. Cestovní náklady přišly v roce 2023 daňové poplatníky na 27,7 milionu korun. To je o 7 milionů víc než v roce 2022.

Kontrola cest poslanců za roky 2017 až 2021

Na podzim 2021 se Kverulant dle zákona dotázal Poslanecké sněmovny, kam si v posledních letech poslanci vyrazili. A zjistil, že poslanci cestovali usilovně, přičemž hned několik cest vzbuzovalo značné rozpaky. Na prvním místě to byly cesty Víta Rakušana. V prvním případě navštívil Rakušan na týden Kolumbii a Peru. Pak si vyrazil k protinožcům. Jen výlet Víta Rakušana a jeho politických souputníků do Austrálie a na Nový Zéland nás přišel na jeden a čtvrt milionu korun. Cesty Víta Rakušana však nebyly zdaleka ojedinělými případy, kdy se poslanci vydali do exotických destinací za naše peníze. Více o nich naleznete v kauze Poslanci na výletech za peníze daňových poplatníků. Kverulant se se svými zjištěními na přelomu roku 2021 a 2022 obrátil na tehdy nově zvolenou poslaneckou sněmovnu. Jako obvykle, žádal o sjednání nápravy.

Koalice SPOLU: Zdravé veřejné finance na prvním místě

Po volbách na podzim roku 2021 se vlády v České republice ujala koalice politických stran a hnutí: ODS, TOP 09, KDU-ČSL a Piráti, STAN. Koalice stran ODS, KDU-ČSL a TOP 09 pod heslem SPOLU dáme Česko dohromady slibovala nápravu všeho možného, včetně veřejných financí. V programu SPOLU z roku 2021 byla kapitola Zdravé veřejné finance na prvním místě a najdeme tam tyto věty:

  • Naše země se musí vrátit k tradici odpovědného hospodaření a vyrovnaných rozpočtů, proto výrazně zpřísníme fiskální pravidla. Zákon o rozpočtové odpovědnosti povýšíme na ústavní. Uděláme všechno pro to, aby schodek do konce volebního období klesl na 1,5 % HDP.

  • Zpřísníme rozpočtová pravidla. Fiskální ústava se stane ústavním zákonem. Rozpočet už nebude trhacím kalendářem, který vláda nebere vážně.

  • Zavedeme výdajové pravidlo, aby politici nemohli vládní výdaje populisticky zvyšovat bez ohledu na naše rezervy a hospodářskou situaci.

  • Vytvoříme pravidlo daňové brzdy, které stanoví strop daňového břemene. Jakmile jej složená daňová kvóta dosáhne, zvyšování daní bude automaticky vyloučené.

Počátkem listopadu 2021 si poslanci v tajné volbě na ustavující schůzi nové sněmovny do svého čela zvolili kandidátku SPOLU Markétu Pekarovou. Nová předsedkyně v projevu po svém zvolení směrem k veřejnosti uvedla: „Já se budu snažit ze všech sil, abych právě důvěru v naši komoru parlamentu, tedy v Poslaneckou sněmovnu, zvyšovala. Je to úkolem nás všech, ale já se budu snažit v tomto být v čele těch, kteří se o to snaží.“ V reakci na Kverulantova zjištění slíbilo vedení Poslanecké sněmovny omezit jeden z velmi viditelných benefitů práce českých zákonodárců –⁠ zahraniční služební cesty.

Memorandum SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a PIRSTAN (Piráti a STAN) po sněmovních volbách 2021 | Profimedia

Pekarová Adamová v lednu 2022: Ušetříme 40 milionů

Předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová oznámila koncem ledna 2022, že sněmovna v roce 2022 ušetří takřka 40 milionů korun. „Jednou z oblastí, kde dojde ke snížení výdajů, jsou zahraniční cesty,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová. „Při schvalování služebních cest budeme navíc více dbát na jejich smysluplnost, efektivitu a přínosnost,“ dodala. A přihodila ještě kritiku předchozí Babišovy vlády: „Minulá vláda nehorázně zadlužila naši zemi. Proto je teď nutné přistoupit k úsporným opatřením. Nelze se tvářit, že obrovské zadlužení není problém. Úspory se budou týkat i sněmovny.“

Kverulant už podobných ujištění slyšel opravdu hodně. Jen málokdy došlo k jejich splnění, a proto se na jaře 2023 zeptal Poslanecké sněmovny, kolik ušetřila, kam si poslanci vyrazili tentokrát a kolik to stálo. Než mu sněmovna tyto informace poskytla, musel jí zaplatit 7309 korun.

Náklady sněmovny vzrostly za rok 2022 o 141 milionů

Kverulant si od Poslanecké sněmovny vyžádal informace o jejích plánovaných a skutečných výdajích za roky 2018 až 2022. Z údajů vypočetl, že minulá sněmovna utrácela v letech 2018 až 2021 ročně v průměru 1,367 miliardy korun. Z toho 648 milionů korun činily platy a podobné a související výdaje. V rámci objektivity je třeba upozornit, že tento průměr v sobě obsahuje i údaje za covidové roky, kdy například sněmovna v roce 2021 ušetřila na provozu téměř  50 milionů.

Po volbách utratila nová sněmovna v roce 2022 celkem 1,509 miliardy korun. To je nárůst o 141 milionů korun. O dodržení slibu předsedkyně sněmovny Pekarové Adamové, že ušetří 40 milionů korun, tedy nemůže být ani řeč. Naopak sněmovna utratila o 10 % více než její předchůdkyně. Nebo ještě jinak, Pekarová svůj slib porušila o 182 milionů korun. K této částce dojdete, pokud ke slibované úspoře 40 milionů přičtete přečerpání rozpočtu v roce 2022 o 141 milionů oproti průměrným nákladům za roky 2018 až 2021. Zbývá snad jen dodat, že jeden s největších nárůstů se konal v položce „platy a podobné a související výdaje“. Zde si poslanci polepšili o 92 milionů korun. Tedy o 14 %.

Náklady na cesty poslanců vzrostly

A jak to dopadlo s úsporou nákladů na poslanecké cesty? Z údajů vyžádaných od sněmovny Kverulant vypočetl, že minulá sněmovna utrácela v 8. volebním období, tedy v letech 2018 až 2021, ročně za cesty v průměru 15,9 milionu korun. V rámci objektivity je třeba upozornit, že tento průměr v sobě obsahuje i údaje za covidové roky, kdy se opravdu moc cestovat nedalo. V 9. volebním období utratila poslanecká sněmovna v roce 2022 za cesty celkem 20,7 milionu korun. To je nárůst oproti průměru minulé vlády téměř o 5 milionů korun. Ani v roce 2023 to nebylo lepší. Sněmovna za cesty utratila dokonce 27,8 milionu korun. O šetření či o dodržení slibu předsedkyně sněmovny Pekarové tedy opět nemůže být řeč.

Kverulant.org | zdroj dat PSP

První výzva Markétě Pekarové

Kverulant počátkem roku 2023 poprvé vyzval předsedkyni poslanecké sněmovny Markétu Pekarovou, aby se za nesplnění svých slibů veřejnosti omluvila. Také ji vyzval, aby se konečně zasadila o dosažení reálných úspor na provozu dolní komory parlamentu. Sdělil jí také, že utrácet v době rekordních schodků státního rozpočtu 1,5 miliardy za 200 lidí přijde Kverulantovi dosti nevkusné. Už druhý den po odeslání výzvy bylo jasné, že se Pekarová neomluví.

Výhrůžka Markéty Pekarové

Reakce Pekarové přišla 20. dubna 2023. Kdo čekal něco ve stylu: „Je mi moc líto, že jsem zklamala důvěru veřejnosti nesplněním svého slibu“, bude zklamán. Naopak, Poslanecká sněmovna Kverulantovi zaslala dopis, kde se píše: „Vyzýváme server Kverulant.org k okamžité opravě do čtvrtka 20. dubna 2023 do 12.00 hodin. Jinak bude Kancelář Poslanecké sněmovny nucena domáhat se svých práv soudní cestou.“

V textu dopisu se sice píše, že Kverulantův článek má být „opraven“, ale z kontextu dopisu je naprosto jasné, že Poslanecká sněmovna si opravu představuje jako napsání nového, oslavného článku na Markétu Pekarovou. Sněmovna tedy ve skutečnosti po Kverulantovi žádá odstranění článku.

V dopise se dále píše, že „naprosto odmítáme tvrzení, že předsedkyně Sněmovny nedodržela svůj slib o úspoře 40 milionů korun“. Ovšem to, že sněmovna za rok 2022 neušetřila 40 milionů korun, ale naopak utratila o 141 milionů víc proti průměru nákladů za roky 2018 až 2021, zpochybněno není. Ani není zpochybněno Kverulantovo tvrzení, že sněmovna pod vedením Pekarové utratila v položce „platy a podobné a související výdaje“ o 92 milionů více, než to dokázala průměrně ročně minulá sněmovna.

Naopak, výhružný dopis ze sněmovny naznačuje, že s přečerpáním rozpočtu se nedalo nic dělat, když přišly „nečekané“ výdaje jako „vyplacení odchodného končícím poslancům za 8. volební období“ a „financování akcí v rámci parlamentní dimenze předsednictví ČR v Radě EU“. K tomu Kverulant dodává, že příchod těchto „nečekaných“ událostí byl znám dlouho dopředu. A ne dosti na tom, průměr nákladů Poslanecké sněmovny za roky 2018 až 2021, se kterým porovnával náklady sněmovny v roce 2022, samozřejmě také zahrnoval výplatu odchodného za minulé, tedy 7. volební období.

Soudruh O’Brien z ideopolicie by měl radost

Dopis ze sněmovny končí větou, za kterou by se nemusel stydět ani příslušník ideopolicie ze slavného románu George Orwella 1984, soudruh O’Brien: „Proto jsou zdánlivě logické vývody v článku Kverulanta pouhým populistickým řazením faktů, z nichž však nemohou vyplývat žádné závěry o nedostatečné úspoře finančních prostředků ze strany Poslanecké sněmovny.“

V červnu 2023 o celé kauze natočil reportáž Petr Vrabec do svého cyklu Zaostřeno:

Druhá výzva Markétě Pekarové

Kverulant se samozřejmě hrubému nátlaku ze strany arogantní političky nepodřídil a svůj článek nestáhl. Naopak počátkem roku 2024 zkontroloval utrácení poslanecké sněmovny znovu. Jak už bylo uvedeno, i v roce 2023 sněmovna pod vedení Markéty Pekarové rozpočet přečerpala o 43 milionů korun, a to i přesto, že rozpočet, který měla k dispozici, jí meziročně narostl o téměř 90 milionů korun. Proto Kverulant Pekarovou v dubnu 2024 znovu vyzval k omluvě a zastavení rozhazování veřejných peněz.

Prosba o podporu

Kverulant usvědčuje věrolomné a rozežrané politiky již od roku 2009. Prosíme, usvědčujte je s námi spolufinancováním naší práce. Žádný dar pro nás není malý.

Vojtěch Razima

Twitter
Přečtěte celý článek