Scholz oznámil plán na koalici pro dodávku zbraní dlouhého dostřelu Ukrajině

před 1 měsíc 50

foto Německý kancléř Olaf Scholz (uprostřed) na společné tiskové konferenci s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem (vlevo)  a polským premiérem Donaldem Tuskem (vpravo) v Berlíně. 15. března 2024. 

Berlín - Spojenci Ukrajiny vytvoří novou koalici s cílem poskytnout Kyjevu dělostřelecké systémy dlouhého dosahu na obranu proti ruské agresi. Podle agentury Reuters to dnes uvedl německý kancléř Olaf Scholz na společné tiskové konferenci s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a polským premiérem Donaldem Tuskem v Berlíně.

Podporovatelé Ukrajiny rovněž použijí neočekávané zisky ze zmrazených ruských aktiv k nákupu zbraní pro Ukrajinu, dodal Scholz. "Je zřejmé, že podporujeme Ukrajinu, a rovněž je zřejmé, že sami nejsme ve válce s Ruskem," podotkl německý kancléř na schůzce, jež byla uspořádána v rámci spolupráce v takzvaném výmarském trojúhelníku, který trojice zemí ustavila v roce 1991. "(Ruský prezident Vladimir) Putin musí vědět, že naše podpora nepoleví," dodal Scholz.

Také francouzský prezident Macron zdůraznil, že Francie a její spojenci budou pokračovat v podpoře Ukrajiny, jak dlouho to bude potřeba. Zároveň ale uvedl, že Francie, Německo a Polsko se shodují na tom, že samy konflikt stupňovat nebudou.

Polský premiér Tusk na setkání ujistil, že všechny tři země "mluví jedním hlasem, zvlášť pak co se týče bezpečnosti Evropy", a že mezi nimi nejsou žádné rozkoly.

"Dnešní schůzka jasně ukazuje, že zlomyslné fámy o tom, že mezi evropskými metropolemi jsou neshody, jsou velmi nadsazené," řekl.

Macron minulý měsíc vyvolal rozruch svým prohlášením, že v budoucnu nelze vyloučit případné vyslání spojeneckých vojáků na Ukrajinu. Scholz a další představitelé na to reagovali ujištěním, že jejich země na Ukrajinu své vojáky nepošlou.

Ve čtvrtek Macron prohlásil, že teze o možném vyslání francouzských vojáků na Ukrajinu byla signálem pro Rusko, které se jinak před ničím nezastaví.

Přečtěte celý článek