Povinné ručení i na elektrokolo? Je rizikovější než elektrokoloběžka, říká mluvčí pojišťovny

před 1 týden 24

Od 1. dubna platí nový zákon, který specifikuje, že by výkonnější elektrokoloběžky či například zahradní traktůrky měly mít povinné ručení, aby se v případě, že se něco stane, z něj poškozenému uhradily škody.

ČTĚTE TAKÉ: Cyklistická sezona je tady. Analýza ukázala proč a kde se nejvíce bourá

Nový zákon ale nepočítá s elektrokoly, což podle Káňi není vhodné a do budoucna by se to mělo změnit. „Ze statistik pojišťoven totiž vyplývá, že elektrokola způsobují více nehod než elektrokoloběžky,“ vysvětlil.

To potvrzuje i web Portál nehod, podle kterého v průběhu posledních deseti let došlo kvůli nevhodnému způsobu jízdy k 1 689 nehodám elektrokol, u elektrokoloběžek to bylo 525. Další příčinou kolizí bylo také nedání přednosti – to se týkalo 740 jezdců na elektrokolech a 190 na elektrokoloběžkách. A nakonec i rychlost, která způsobila střet u 422 elektrokol a 141 elektrokoloběžek.

Přechod z běžného kola či koloběžky na jeho elektricky poháněnou verzi je podle Káňi složitý, neboť jezdí rychleji, bývá těžší a lidé s ním mnohdy nemají dostatečné zkušenosti, aby jízdu bezpečně zvládli. „Právě z toho důvodu se začalo uvažovat o tom, že pojišťovny budou chránit poškozené a v případě, že dojde k nějaké škodě, nebude problém s jejím proplacením,“ vysvětlil a dodal, že se nejedná o žádné závratné částky. „Většinou jde o 300 až 500 korun ročně,“ upřesnil.

Povinné ručení je podle mluvčího pojišťovny výhodné i pro samotné plátce, protože pokud se něco stane a způsobí nějakou nehodu, nebudou to muset platit ze svého, ale náklady pokryje pojišťovna.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Několik řidičů s nepřipoutanými dětmi chytli policisté v Brně. Jen popojíždíme, vymluvili se

Přečtěte celý článek