Povodně postihly ruskou Kurganskou oblast, stoupá hladina řeky Tobol

před 2 týdny 25

foto Záplavy v ruském městě Orenburg, 13. dubna 2024. This content is intended for editorial use only. For other uses, additional clearances may be required.

Moskva/Astana - V ruské Kurganské oblasti stoupá hladina řeky Tobol, úřady v regionu hlásí téměř 13.000 evakuovaných kvůli záplavám - ať už z vytopených míst nebo míst ohrožených značnou vodou. Několik čtvrtí v kazachstánském městě Petropavl (rusky Petropavlovsk) je zcela zaplaveno a uzavřeno, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na svědka z místa. Jižní část ruského Uralu a severní část Kazachstánu se potýkají s nejhoršími záplavami za desítky let.

V ruském Kurganu podle Reuters hladina řeky Tobol vystoupala na více než šest metrů a úřady očekávají, že v oblasti povodňová situace kulminuje během dneška. Tamní gubernátor Vadim Šumkov už dříve podle ruské agentury Interfax uvedl, že až voda v Kurganu stoupne na šest metrů, začne zaplavování pravobřežní části města. Množství vody, které se valí na Kurgan přirovnal k "moři". "Proud Tobolu zrychluje, hladina v něm neustále stoupá," uvedl Šumkov v neděli podle agentury TASS.

Povodně už dříve zaplavily na 34.000 domů v Orenburgské oblasti ležící o něco západněji, kde se ze svých břehů vylila řeka Ural. Její hladina začala v neděli podle ruských médií klesat a tamní záplavy polevovat. Povodně postihly také Tomskou oblast v jihozápadní části Sibiře, v okolí oblastní metropole Tomsku se dnes pod vodou ocitlo téměř 140 domů a osm desítek lidí bylo evakuováno, píše Reuters.

Sousední Kazachstán evakuoval od začátku povodní více než 111.000 lidí. Ve městě Petropavl, které se nachází nedaleko hranic s Ruskem, hlásí někteří obyvatelé, že jejich domy jsou potopeny až po střechy, nebo dokonce odplavaly. Prezident Kazachstánu Kasym-Žomart Tokajev už dříve označil nynější záplavy za nejhorší pohromu za posledních 80 let.

Nejhorší záplavy za poslední desetiletí v regionu vyvolal rychle tající sníh z pohoří Ural a silné deště. Voda zaplavila rozsáhlá území na Urale, západní Sibiři, v Povolží a také v Kazachstánu v blízkosti řek Ural a Tobol.

Přečtěte celý článek