Kde se nacházíte: iROZHLAS.cz / Zprávy ze světa | Související témata: Rusko záplavy Ural

V ruské Orenburské oblasti k pondělnímu ránu povodně zaplavily 10 168 obytných domů. Evakuováno bylo 6217 lidí, včetně 1478 dětí, informovala agentura Interfax s odvoláním na oblastní úřady. Záplavy mají podle hydrometeorologického ústavu vyvrcholit ve středu. Nejhorší situace je aktuálně v Orsku, druhém největším městě oblasti. Povodně mají silný dopad i na Orenburg.

Orsk 11:02 8. dubna 2024

záplavy v ruské Orenburské oblasti

„Normalizace situace na řece Ural od Iriklinské vodní nádrže po ves Ilek se očekává nejdříve 25. dubna.“ | Foto: Anadolu agency | Zdroj: Reuters

Řeka Ural v pátek v důsledku tání vody během několika hodin stoupla o několik metrů a protrhla hráz v Orsku. Ten leží asi 1800 kilometrů na východ od Moskvy. Řeka dělí aglomeraci na Nové město, nacházející se v Evropě, a Staré město, které je už v Asii. Právě asijskou část zaplavila voda. Asi 15 kilometrů jižně od města je hraniční přechod s Kazachstánem.

Situace po protržení hráze v ruském Orsku je ‚kritická‘. Ve městě je zaplaveno přes šest tisíc domů

Číst článek

Během uplynulých 24 hodin voda ustoupila z 311 zaplavených domů v oblasti, ale očekává se, že povodeň bude kulminovat až ve středu a voda z rozvodněných řek nejspíše zaplaví další čtvrti Orenburgu a další obce a osady. V oblastní metropoli se v záplavové oblasti nachází 1973 domů.

„Normalizace situace na řece Ural od Iriklinské vodní nádrže po ves Ilek se očekává nejdříve 25. dubna,“ předpověděl gubernátorův úřad. Hladina řeky Ural ve zmíněné vsi Ilek dosáhla nebezpečné výše 890 centimetrů, dodal Interfax s odvoláním na regionální správu ministerstva pro mimořádné situace. Na místě záchranáři zesilují ochrannou hráz.

V celé oblasti platí kvůli záplavám od 4. dubna nouzový stav. V neděli se vládní komise rozhodla dodat nouzovému stavu v oblasti federální úroveň. Způsobená škoda na infrastruktuře se podle listu Kommersant odhaduje na 21 miliard rublů (asi 5,3 miliardy Kč).

Nejčtenější

Nejnovější články

  1. Cíle bombardování vybírá pro Izrael AI. Civilní oběti jsou přípustné, zpravodajci preferují ‚hloupé bomby‘

  2. VIDEO: První bitka série mezi Třincem a Spartou. Faul Řepíka na Hrehorčáka si Oceláři nenechali líbit

  3. Anaheim s Dostálem v brance podlehl St. Louis v nájezdech. Nosek zapsal asistenci, k výhře nepomohl

  4. Povodně v ruské Orenburské oblasti zasáhly na 10 000 domů. Podle meteorologů mají vyvrcholit ve středu

  5. Zemřel bývalý ministr, velvyslanec v Rusku a kandidát na prezidenta Jaroslav Bašta

  6. Průmyslová výroba v Česku podle statistiků vzrostla o 0,7 procenta. Analytici ale zůstávají opatrní

Aktuální témata

Webbův teleskop, Inflace, Petr Pavel, Nejbohatší člověk na světě, Vesmírný teleskop Jamese Webba, Ukrajina online, Jak ušetřit na energiích, Rusko, Ukrajina, Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj, Volební průzkumy, Koronavirus, Film, Statistika nehod, Můj rozhlas, Vinohradská 12, Počasí, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Zprávy z domova, Zprávy ze světa, MS hokej 2023

Doporučujeme