„Povolejte armádu!“ Násilí gangů ve Švédsku nezná hranic, muže střelili do hlavy před zraky syna

před 2 týdny 33

Minulou středu se muž s dvanáctiletým synem vydali do bazénu v Skärholmenu na jihozápadě Stockholmu. V podchodu narazili na skupinu mladíků, s nimiž se devětatřicetiletý Mikael dostal do konfliktu. Před zraky svého syna byl zavražděn kulkou do hlavy.

Švédsko je v rámci násilí zločineckých gangů, které si mezi sebou vyřizují účty, zvyklé už na ledacos. Tento případ chladnokrevné vraždy však otřásl veřejností i politiky. Obětí se totiž podle všeho nestal člen konkurenční skupiny kriminálníků, ale občan, který s podsvětím neměl nic společného a jen si nenechal líbit chování party mladíků.

Místní občané uspořádali akci na podporu truchlících, kterou pojali i jako manifestaci proti smrtícímu násilí. Na dočasné pietní místo v podchodu s fotografiemi oběti přišly stovky lidí, mnozí přinášeli svíčky a květiny. Oběť uctili také minutou ticha. K akcím se připojili i někteří vrcholní politici. Ti se shodují, že byly překročeny všechny hranice a je třeba použít veškerých prostředků, aby se nic podobného neopakovalo.

„Nikdy se nevzdáme. Nad gangy zvítězíme,“ uvedl premiér Ulf Kristersson. „Do této práce já a vláda vkládáme plné úsilí a zajdeme tak daleko, jak bude třeba, abychom je zastavili. Není nic důležitějšího než skoncovat s tímto šíleným násilím.“

„Pryč s korektností, jsme ve válce“

Nejradikálněji se k události vyjádřil Jimmie Åkesson, lídr Švédských demokratů, kteří jako třetí nejsilnější parlamentní strana podporují vládu. „Musíme ignorovat veškerou politickou korektnost a fráze. Je třeba se odvážit mluvit jasně a říci, jaké nástroje jsou potřeba ke zvládnutí situace.“

Od policejní prezidentky bude podle svých slov chtít seznam požadavků se všemi opatřeními nutnými k zastavení závažného násilí. Byl by pro, aby se zajištěním bezpečnosti v ulicích pomáhala armáda. „Celé politické vedení země musí vyslat signál, že jsme ve válce, že jsme připraveni tuto válku vést a udělat přesně to, co je třeba, abychom ji vyhráli,“ řekl Åkesson.

Středeční tragédie je za posledních několik týdnů v Skärholmenu svého druhu už třetí v pořadí. Na začátku března byl několika ranami zastřelen dvacetiletý muž a 13. března byl poblíž centra nalezen muž se střelným zraněním. Obyvatelé oblasti jsou zděšeni a zároveň pociťují zlost, že se násilí nedaří potírat.

Pustili se do politiků

Mnozí tragédii označují za novou úroveň brutality. Politikům, kteří přišli uctít Mikaelovu památku, řekli, že za to nesou zodpovědnost. „Jsem tak rozzlobený, že tomu nemůžete rozumět,“ pustil se jeden z obyvatel do ministra spravedlnosti Gunnara Strömmera. Několik lidí politikům vyčetlo, že se objevili, až když došlo k vážnému násilnému činu, jinak se k nim prý obracejí zády.

„Svého patnáctiletého syna už po večerech nepouštím ven,“ uvedla na pietní akci jedna z žen. „Stydím se za naši společnost. Jak se to těm zločincům podařilo?“ řekla další. „Osobně si myslím, že to vypadá jako válečný stav. Je nepochopitelné, že se Švédsko stalo něčím takovým,“ dodala.

Švagr zastřeleného Elias tomu, co se stalo, nemohl uvěřit. „Byl naprosto nevinný. Jediné, pro co žil, byl jeho syn.“ Právě dvanáctiletý chlapec podle něj po výstřelu zavolal na tísňovou linku. Když se dostavila pomoc, jeho otec ještě krátce žil. „‚Někdo zastřelil mého tátu,‘ křičel hystericky do telefonu,“ uvedl příbuzný oběti.

Místo vraždy se nachází u plaveckého stadionu kousek od náměstí a jen půldruhého kilometru od známé obchodní a průmyslové zóny Kungens kurva, kde v roce 1965 Ingvar Kamprad otevřel svou druhou prodejnu IKEA.

V sobotu byly zatčeny dvě osoby pro podezření z účasti na vraždě. Policie k tomu odmítla uvést podrobnosti. Helena Ekstrandová z tiskového oddělení státního zastupitelství sdělila, že se jedná o „mladé osoby mužského pohlaví“.

Přečtěte celý článek